Promenad 14 februari

…hejar på några besökare på Häggholmens gårdsplan. Vi stannar till och tittar på några söta får som går i gamla hästhagen. Fortsätter vägen mot Ekholmen. Vilket väder! Strålande sol och alldeles stilla. Någon plusgrad. Åkrarna ligger frusna men bara. Vilken skillnad mot gårdagen.

Då gick jag uppe vid Trångfors och spanade efter Strömstaren. Alldeles nedanför dammen där Kolbäcksån forsande letar sig söderut. Strömfåran smal som en daggmask, slingrade fram mellan isbelagda stenar. Kallt, snö och massor av is. Drygt en mil mellan dessa två promenadplatser, men det skiljer två klimatzoner. Det märks!

Undrar om jag borde hitta på fler årstider. Vet inte om det här kan kallas senvinter. Snarare förvår. Fast i övermorgon skall det snöa igen. Februari kallas för snömånaden i Bondepraktikan.

Öppnar grinden in till Ekholmen, stänger den varsamt efter oss. Letar oss ner efter Mälarens kant. Solen glittrar i den isbelagda ytan. Närmast land, i vasskanten, är det mycket öppet vatten. Isen sjunger och dånar. Spanar ut över viken efter skridskoåkare – var nog solen som utlöste isens märkligt sjungande ljud.

I sydvästra hörnet, av Ekholmen, växer några gamla vildaplar omgivna av månghundraåriga ekar. Pastoralt. Bestämmer oss för att nästa gång ta med kaffetermosen.

Letar oss tillbaka mot bilen. Stannar igen vid fåren. Mörkt grå. Samma färg som på lammskinnen Ulla köpte häromveckan. Undrar vad deras namn var?
Lasse

Får på Häggholmen 14 febr 2017

Vildapel på Häggholmen 14 febr 2017

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *