Promenad 24 februari

Bultenområdet och kanalen med Skantzsjön i Hallstahammar
24 februari förmiddag

Bulten, Hallstahammars största arbetsgivare under efterkrigstiden, med flera tusen anställda. Och orsaken att jag/familjen hamnade i Hallstahammar. Pappa fick ett bättre jobb där.

Under ett par år när vi bodde i Lustigkulla cyklade jag till Lindboskolan nere i centrum och passerade Bultenområdet ett par gånger/dag.

Promenerar till fots genom fabriksområdet. Bultenfabriken har reducerats. Vet inte om den finns kvar för att vara ärlig. Fabriksbyggnader finns kvar, men skyltar skvallrar om helt annan verksamhet – där det finns några skyltar. Stannar upp vid gamla cykelställ som förr var alldeles fullproppade med cyklar som arbetarna använde sig för att ta sig till jobbet på morgonen. Nu är de bara tomma minnesmonument över ”Bultströmmen” som varje dag tog sig till och från industriområdet. Kul att kommunen smyckat upp en rondell ner i centrum med cyklar i rad för att påminna om den här tiden.

Stora områden på ”Bultbackarna” är helt tomma, där jag vill minnas att det fanns en del mindre bebyggelse. Kanske jag minns fel. Passerar en större parkeringsplats. Minns att jag övningskörde med barnen där för att de skulle lära sig parkera.

Åter över ”Kabelbron” mot kanalen. Tog en ”selfie” av min skuggbild från bron. Söderut längs Skantzsjöns västra kant, fortsätter ner till Iwemyrs hus, åter över kanalen och upp på sjöns östra sida. Inne på campingområdet står färdigbyggda altaner med träräcken snöbeklädda och väntar på vårens husvagnar som skall angöra dess brygga. Näst gång skall jag komma ihåg att klättra upp på bergknallen norr om skolmuseet. Vill minnas att det fanns ett luftbevakningstorn där förr.
Lasse
Bulten Cykelställ med istappar Kabelbron Egen skugga

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *