Mitt insektshotell

Äntligen blev jag klar med mitt insektshotell eller bihotell, för det är framförallt pollinerande solitärbin jag vill ha som hyresgäster. På bilden nedanför ser du det upphängt på vår södervägg omgiven av en rosengång. Uppe till vänster syns ett av våra två små bihotell gjorda av bambupinnar. Det som syns och som har några hyresgäster gjordes för några år sedan. I våras gjorde vi ytterligare ett som hänger till höger (ej på bild) om det nya stora hotellet. Så nu har vi en hel hotellanläggning med huvudbyggnad och två flyglar.

Jag byggde hotellet av vinlådor. Det gick åt en låda och tre lock – två lock till taket och ett lock till mellanväggarna. Lådorna fick jag på systembolaget (det brukar ligga vinkartonger i butikerna och ibland ligger det även trälådor där, annars fråga personalen om de kan spara undan till ditt projekt).

Taket har storleken 27×23 cm. Om jag skulle bygga ett hotell till skulle jag såga till taket först och så att texten/märket på locket blir mer prydligt centrerat än jag fick till det. Jag sågade i efterhand när jag insåg att det var alldeles för stort.

Hålen i de borrade träbitarna är ca 7 cm djupa och hålen bör variera i stl mellan 3-13 mm för att attrahera olika arter. Det finns ca 300 olika sorters vildbin. Kolla in www.alltombiodling.se  där finns massor av info. Jag gjorde träbitarna en dryg centimeter kortare än djupet på lådan och borrade hål även där. På baksidan av lådan – dess gavel – satte jag en massonitskiva. Borrade några hål även där så att bina kan komma in den vägen också. Satte fem vinkorkar som distans mot väggen. Fastkruvade och limmade.

Innan jag fyllde lådan med innehåll lackade/fernissade jag den ett par gånger.
De borrade vedträdena skruvade jag fast underifrån samt de som ligger ovanpå limmades med vanligt trälim. Mycket av innehållet fylldes med torra ihåliga växter som jag plockade i trädgården tidigt i våras och efter några dikesrenar. I övrigt fyllde jag lådan med gran- och tallkottar samt barkbitar från lite olika trädslag.

Nätet är köpt på Jula och är bara fastklamrat med en häftpistol. Ca 13 mm i fyrkant. Den gröna plastbelagda ståltråden finns på Biltema. Kanonbra även till tavelupphägning. Den ger inte märken på väggen som en obelagd tråd kan ge. Flaggan hittade jag bland tårtdekorationerna på ICA.

Det jag kanske skulle ändra på om jag gjorde det igen (utöver taket) så är det att ha mycket mindre torra växter och istället ha fler borrade vedträn. Det tog en massa tid att klippa till längden på stråna.

Lycka till
Lasse

Insektshotellet-1-3

Insektshotellet-1-4

 

Insektshotellet-1-2

Insektshotellet-1-5 Insektshotellet-1-6 Insektshotellet-1-7 Insektshotellet-1

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *