Tallin

En kortkryssning till Tallin, må – ons. Silja Tallinks båt Viktoria 1. Båten var fräschare än vad jag mindes när jag ibland åkte båt till arbetet i Baltikum. Bra mat ombord, vackert väder och ett Tallin som tog emot oss med sol.

Först taxi till Kadriorg (Kadrioru). Tsar Peters sommarpalats till sin hustru Katarina. Såg det på avstånd några gånger när jag arbetade. Alltid velat se det på närmare håll och dess park. En gräddbakelse i barock. Idag en del av Tallins konstmuseum med inriktning på äldre målningar från Europa inkl. Ryssland. Tyvärr väldigt få inslag av möbler och annan inredning men stuckaturer och rumsutformning suveränt vackert. En liten del av parken hann vi med (den är enorm). Också den vacker med planteringar, dammar, små kanaler och en massa höga träd.

Taxi tillbaka in till stan och det ”nya” området Kalamaja. Den gamla ”fiskebebyggelsen” omvandlas nu till ett trendigt område. Vi började med Estonian Design House – ungefär som Designtorget i Sverige. Inte så stort, men fullt av läckra grejer. Därefter låååång lunch på Klaus Café. Märks allt att Estland har seglat upp många snäpp på den gastronomiska himlen. Vi tvingade inte direkt i oss maten.

Drog oss in mot gamla staden (som Visby fast mäktigare). Stannade till på Hell Hunt, ett gammalt favoritställe för en öl med arbetskamrater.  Kändes fräschare och piggare än vad jag mindes. Det är trots allt drygt sex år sedan jag slutade mitt arbete i Baltikum. Fler bakgårdar där det rymdes mysiga matställen, fler hantverksbutiker och massor av turister. Gick några smala gränder, passerade Rådhustorget, lyssnade på en superduktig flicka vid Viruporten som spelade fiol. Letade oss tillbaka mot färjan och ner mot de gamla, lite ruffiga kvarteren – där byggs det nytt som bara den. Tuff arkitektur i samklang med det gamla. Här och var kanske det känns som skavsår men plötsligt kan den nya tuffa arkitekturen bli ett besöksmål i sig.
Åker nog tillbaka till vårkanten.
Lasse

Tallin-1

Tallin-1-2 Tallin-1-3 Tallin-1-4 Tallin-1-5 Tallin-1-6 Tallin-1-7 Tallin-1-8 Tallin-1-9 Tallin-1-10 Tallin-1-11 Tallin-1-12 Tallin-1-13 Tallin-1-14 Tallin-1-15

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *