Göta Kanal

Bergs slussar, strax norr om Linköping i Östergötland. Det är lördag, vackert väder och vi har bokat en båtresa mellan Bergs slussar och Borensberg med M/S Wasa Lejon. Ungefär 2 mil grävd kanal väntar oss. Fullsatt ombord. 

Slussar uppströms mot Vättern, åskådare samlas vid slusskamrarna och vi blir betittade. Precis som vi brukar göra här hemma efter Strömsholms kanal. Det är en lugn resa, jag tror maxhastigheten är 5 knop = ca 9 km/h. Vi blir konstant omcyklade. Längs hela kanalsträckningen går en alldeles utmärkt gång- och cykelled. Det är definitivt fler cyklar än båtar. Faktiskt ser vi inte många andra båtar under vår ca 3 timmar långa resa. Vi åker akvedukt  2 gånger under resan. Trodde det skulle vara mer uppseendeväckande. hade inte kaptenens speakerröst sagt det i högtalaren hade jag nog missat det. Men visst är det lite märkligt att åka som i en bro över vägen.

Kanalen kantas av en massa fina hus/stugor/herrgårdar. Undrar om det fanns en massa kanalvaktarhus, typ banvaktarstugor. Tror det. Idag pietetsfullt omhändertagna. Äter lunch ombord. Hygglig mat. 

Trevlig resa och kul att fått göra en båtresa på Göta Kanal. Det är en fördel om det är vackert väder!
Lasse

Gamla slussportar står uppställda som skulpturer vid Bergs slussar. Snyggt på något monumentalt sätt.

Kö att komma ombord.

Akvedukten i Ljungsbro.

Ett av få möten med annan båt i kanalen under vår färd.

Cyklister som tar paus och vinkar.

Cyklister som cyklar och vinkar. Det är gott om cyklister efter kanalen. Lättrampat. Det är ju vågrätt nästan hela vägen.

Göta Hotell i Borensberg. Ofta förekommande i bilder och filmer.

I TV går en brittisk serie med ett engelskt par som åker på olika kanaler i världen. Råkade se avsnittet med Göta Kanal. Då besökte de den här herrgården. Magnifikt hus med ett magnifikt läge.

Lusthus och badhus är det gott om. Detta – ett av de större.

Månne ett gammalt ”kanalvaktarhus”?

Slussning uppåt. Sakta stiger vi för att komma i jämnhöjd med vattenytan ovanför.

Båt går före bil!

Det är höjdskillnad i slusskammaren upp till kanten.

Åskådare som spanar vid slussarna. precis som jag så ofta stått längs Strömsholms kanal här hemma och spanat.

 

 

Det här inlägget postades i Evenemang, Familj, Gatufotografering, Reseupplevelser och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *