Åhlsätra

En stillsam promenad längs en kort sträcka av Strömsholms kanal. Strax norr om Hallstahammar kommer nästa grävda sträcka. 690 alnar lång, står det på infotavlan. Borde bli drygt 400 meter. Börjar vid slussen – Konung Karl Gustav – och fortsätter norrut. Vid slussen ligger naturligtvis den söta slussvaktarbostaden med dess namn Åhlsätra stavat på det ”gamla”sättet.

Kanalen går parallellt med ån. Bara en smal kanalbank skiljer dem från varandra. Gott om bäverspår. Avgnagningar här och var och många ”bäverstigar” tvärs över kanalbanken. Ser ingen hydda någonstans. Kollar det lilla kraftverket. Här fanns dettidigare en liten fors, det var därför kanalen behövde byggas förbi den. Nu nyttjas den till ett kraftverk. Längst upp i norr på banken förstår jag att den iordningställda kanalen fortsätter ytterligare en bit. Nere i vattnet ser jag stenavgränsningen mot ån och bara en liten bit längre upp ligger, som en liten ö, fortsättningen. Har sett från vägen, öster om ån, att det troligtvis finns ett vindskydd här. Kolbäcksån och Strömsholms kanal är en populärt paddelsträcka och Ålsätra är en populär rastplats.

Vänder åter. Kollar hur en del träd är skyddade mot bävern, inte kul om de skulle trilla ner i kanalen. Beundrar stenhantverket vid en stämport. Rätt imponerande skickligt. Kanalen blev klar sent 1700-tal. I myrstacken har livet återvänt om än i ultrarapid. Ännu ligger isen tunn i kanalen. Bryggan där kanotisterna tar upp/lägger i kanoterna ligger lite på snedden. Det dröjer ett par månader innan de dyker upp ige. Om de gör det denna corvonavirusets år? Långt ner skymtar jag den nya brons bropelare. Det är väg 252 mot Surahammar.

En timmes sakta, sakta promenad, stillsamma reflektioner och jag har bekantat mig med en ny kanalsträcka.
Lasse

Det här inlägget postades i Kolbäcksådalen, Stillhet och tankar, Strövtåg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *