Öster Mälarstrand i Västerås

Gick en eftermiddags-/kvällspromenad med några fotograferande vänner längs delar av Öster Mälarstrand i Västerås. En ljuvligt vacker kväll – i måndags. Från Tegeludden och in mot staden. Vände strax före Kokpunkten.

Från Tegeludden förbi Framnäs har jag aldrig gått. Bamsiga hus där en del paraderade med tomt ända ner till Mälaren. Upptäckte Sjöscoutkårens hus (läste skepparexamen där tillsammans med dem för många år sedan – nöjde mig med förarintyg så småningom). Kollade in ungdomar ute på sjön med optimistjollar. Kom fram till restaurangen som ligger vid sjön. Där har jag varit några gånger. Verkar byta ägare ofta. Ibland bra mat, ibland inte.

Oj vad många fler hus det finns. Glasade balkonger där de boende sitter som på teaterns läktare och vi som strosar förbi är en del av dagens skådespel. Precis som semesterorternas hotellfasader. Lite häftigt är det, fast väldigt offentligt. Kollar några vackra smäckra segelbåtar, Mälar 30. Bryggan där Elba färjan lägger till. Precis som hos andra stora hamnstäder går det att ta färjan härifrån, antingen in till centrum eller ut till någon badö.

Lite närmare staden ligger fyrskeppet Svenska Björn. Vi pratar om dess historia. Har kollat upp via Wikipedia och så här är det:

1868-1875 tjänstgjorde hon som fyrskepp vid Svenska Björn.

1876-1910 tjänstgjorde hon som fyrskepp vid Grundkallen.

1911-1912 tjänstgjorde hon som fyrskepp vid Kopparstenarna.

1913-1966 tjänstgjorde hon som fyrskepp vid Almagrundet.

1967-1970 tjänstgjorde hon som Reserv.

1971 såldes fartyget till privatpersoner.

Idag används skeppet som bostad. I lilla viken precis norr om båten lär Mandarinanden hålla till (en färgglad and som troligen har rymt från sydligare breddgrader men funnits här några år). Tyvärr inte ikväll. Beundrar kvällens sista strålar innan vi vänder åter. Trevlig strosarkväll i kvarter jag antingen aldrig har gått i eller var det flera år sedan. Prata om byggboom här.
LasseDet här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *