Valstasjön den 22 maj 2019

Idag manifesterar vi Den biologiska mångfaldens dag! Jag gör det genom att, tillsammans med ett 25-tal andra, besöka Valstasjön i Hallstahammar. Ett kommande kommunalt naturreservat avsatt för framförallt medborgarnas fritid, friluftsliv och naturupplevelser. I september hoppas man på att allt är klart och att Länsstyrelsen beslutar i frågan.

“Naturens mångfald störs av människans enfald”
Per Naroskin i Spanarna i radions P1.

Anders Geidemark, naturfotograf och curator vid Natorfotografiska galleriet i hälsade oss välkomna. Christer Andersson, ordförande i vår lokala avdelning av Naturskyddsföreningen tog vid, lämnade över ordet till våra två guider. Bengt Hultin, en enveten kämpe för Valstasjöns bevarande samt Thomas Norrman, miljöstrateg i Hallstahammars kommun.

Lite genomgångar om den restaurering av sjöns fördämningsvall och fördjupning av en del av sjön samt lite om övriga delar av det blivande naturreservatet (drygt 100 fotbollsplaner stort). Promenad längs dammvallen, koll på mängder av paddyngel som finns överallt. Smårudornas försök att äta dem, en liten snok som lyckades, en mindre vattensalamander, hästiglar och en massa andra kryp hade Bengt plockat upp i en hink.

Promenad bort till den sk. “varggropen”, ivrigt fotograferande, men sanningen är nog att det har varit en källare för isförvaring under vintern. Promenad efter “kanalen” = bäcken som grävdes i början av 1800-talet för vattentillförseln till Valstasjön. En liten padda hittades i skogen, kanske ett par, tre år trodde Bengt. En trevlig kväll i ett fantastiskt majväder.
Lasse

Christer Andersson och Anders Geidemark

Valstasjöns vattenspegel i motljuset

Bengt Hultin förklarar och berättar. Himla duktig!

Den lilla paddan!

“Varggropen”

Miljontals paddyngel i sjön.

Pastoralt vackert.

Promenad efter den restaurerade dammvallen (den läckte tidigare).

Ivrig koll i Bengts hink efter vattendjur.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *