Rya skog i Göteborg

Strövtåg
29 juni 2019
Naturreservatet Rya skog, Göteborg

Äntligen är jag här. I Hisingens industriområde ligger detta Göteborgs första skyddade markområde, redan 1928. Det är inte stort, inklämt mellan reningsverket på ena sidan och en oljedepå på andra. Naturens dofter blandas med dofterna därifrån. Blev inspirerad av naturfotografen Patrik Larsson från Göteborg och hans bok Det knappt märkbara att åka hit.

Monterar kameran på stativet och hänger på mig kameraryggsäcken. Vandrar in på den rullstolsanpassade spången, in i sumpskogen med alträd och fullt med älggräs. Fast så sumpigt är det inte nu. Ganska torrt egentligen. En intensiv grönska, snårigt, fallna träd och gott om mossa. hasselstrutarna reser sig med en rik undervegetation. Solen tränger sig igenom trädens kronor (ek, ask, al, alm mfl.). Så småningom upphör spängerna och jag söker mig vidare. Håller mig mestadels till huvudstigarna med lite avstickare här och där. Tänker att jag får vid detta premiärbesök, göra en första orientering.

En intensiv fågelsång. Borde vara ett eldorado för fågelälskarna. Gläds åt en gärdsmyg som plötsligt hoppar bland grenar framför mig. Tuff krabat med stjärten raktupp. Måste vara en perfekt lokal för den. Passerar några små öppna gräsbevuxna gläntor, kollar in Sveriges enda lian – Vildkaprifolen – där den klättrar bland snåren. Doftar vansinnigt gott när skymningen sänker sig.

På kartan är det utmärkt en liten vattenspegel. Den har krympt, nu bara ett par kvadratmeter stor. Hamnar på en större äng verkar som kunna vara en form av samlingsplats. Korsar lite kors och tvärs, letar mig tillbaka mot bilen. Några timmar går rätt fort. Trevligt. Återkommer säkert vid kommande besök i Göteborg.
Lasse


Det här inlägget postades i Fototekniskt, Stillhet och tankar, Strövtåg, Växter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *