Riga

Tillbaka i Riga. Bara ett kort dagsbesök, men kul att återse en del av de miljöer som jag är rätt bekant med. Arbetade i Baltikum under några år, 2009 – 2011, och en stor del av tiden var jag i Riga. Senaste gången jag var här var hösten 2011 så det är några år sedan.

Denna gång åkte vi båt. Tallink och Romantika (är systerbåt till Victoria som går till Tallin).  Riga ligger ca 45 min uppströms från Rigabukten på floden Daugava. Kantad av en massa varv, fabriker och inte minst kajer för lastning och lossning.

Båten lägger till i norra delen av staden. Och det är bara en kort bit ( ca 500 m) att gå innan man är är inne i gamla staden. Vi föredrog att ta en taxi till södra delen av gamla staden, nära de fem stora hangarerna för zeppelinare och som idag rymmer en gigantisk marknad/saluhall samt att det finns massor av stånd utanför. 

Här i saluhallarna märktes att det hänt saker, redan utanför kom en ny och modern spårvagn. Inuti hallarna var det nyrenoverat (någon hall var avstängd för renovering). Snyggt, fräscht, ljus och med betydligt fler matställen, om jag kommer ihåg rätt. Letade rätt på ett stånd där man säljer fröer. Köpte en massa påsar med dillfrön. De baltiska länderna har kommit långt i växtförädling och jag tycker deras dill bl.a. är betydligt robustare och tåligare än här hemma. Köpte också lite vitlök. Vår skörd blev tyvärr lite skral.

Strosar sakta genom gamla stan. Bärnstensstånden bakom St Peterskyrkan var kvar, precis som alla turistgrupper som vill klappa på statyn ”Gatumusikanterna från Bremen”. Strosar ner till Rådhustorget för att kolla in de vackra husen. Fortsätter sakta upp mot Domkyrkotorget. Kikar in i affärer här och där. På Domkyrkotorget tar vi paus. Mörkt lettiskt öl OCH friterat brunt rågbröd. Smaksatt med lite vitlök samt lite smält ost. Doppas i majonäs till ölen. Osannolikt gott. Jag har bara träffat på detta i Lettland och Litauen. Rekommenderas. Fast inte så kalorifattigt och kanske bara nyttigt för själen.

Strosar vidare upp mot frihetsstatyn, kollar rysk-ortodoxa kyrkan där de tunga regnmolnen plötsligt samlas. Vid blomstergatan brakar det lös. In under täta träd + paraply och fem minuter senare vandrar vi vidare. Går in i kyrkan, den är färdigrenoverad nu, fortsätter genom parken bakom kyrkan. Kaffedags. Lyxar till fikat med en Riga Balsam till. En lokal örtlikör som skakar till i livhanken. Ulla tar en med svart vinbärssmak, jag originalet. Påminner om Jägermeister.

Sneddar in bakom kongresshallen och går längs kanalen. Här går det att åka ”turistbåt”. En rundtur som inkluderar en lång sträcka på Daugava . Nästa gång vi är här och lite bättre väder skall vi åka den. Ett start och stoppställe är nere vid hangarerna. På bron mellan Stockmans varuhus och hangarerna. Kostar 15€. Det är fint här längs kanalen. Ser plötsligt  fyra Gleditzaträd. Vi har ett litet som börjar bli knappt en meter. Kul att se dem lite mer fullvuxna.

Åter på  båten. Ikväll äter vi gott på deras ryska restaurang. Entrérätten blev saltgurka med smetana och honung. Riktigt gott.

Om du här nyfiken och vill meta mer om våra östra granländer. På vår hemsida www.inphokus.com finns några olika reseberättelser från de Baltiska länderna. 
Lasse

Kajer, kajer, kranar och åter kranar.

Vi angör kaj. Strax norr om bron Vansu Tilts eller fjärilsbron som vi kallade den. I mitten syns det nybyggda nationalbiblioteket. Den vita byggnaden till höger är ett av flera Radison hotell och ”skyskrapan” vid brofästet är Swedbanks byggnad här.

 

Fyra av de fem zeppelinhangarerna som idag är saluhallar/marknadsplatser. Runt omkring hangarerna är det fullt av marknadsstånd samt ytterligare en hangar.

 

 

Havtorn.

Nyskördat.

 

 

 

 

 

 

Öl med friterat mörkt rågbröd smaksatt med vitlök och lite smält ost. Doppas i majonäsen. Ett måste för en ”återvändare”.

Rigas mesta mötesplats. Laima klockan (chokladtillverkaren) I bakgrunden frihetsmonumentet.

Kanalen med sin ”turistbåt” som slingrar sig genom Rigas många gröna parker.

En av alla bärnstensförsäljare bakom St. Peterskyrkan.

Nybyggt bredvid St Peterskyrkan.

Rådhustorget, ett av Rigas mest besökta turistplatser. Idag nöjde vi oss med att njuta av utsikten och folklivet.

Gatumusikanterna från Bremen. Bakom St. Peterskyrkan. Lika populärt att stanna vid. Turistgruppernas guider berättar och alla vill klappa djuren på nosen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *