Venabäckens naturreservat

Venabäckens naturreservat i Västmanland, 27 augusti 2019. 

Solen står redan ganska högt och det är rejält varmt denna sensommardag när vi kliver ur bilen vid reservatets parkering. Vi, det är fotokamrat Elger och jag. Ofta har vi pratat om att åka hit. Många andra foto- och naturvänner har pratat gott om den här platsen. Kollar på informationstavlan.

Det är brant ner till bäcken. Temperaturen sjunker med åtskilliga grader. Inte är bäcken särskilt bred och inte heller särskilt djup. Här skall finnas gott om fisk, inte minst öring som är värd för flodpärlmusslans larver. Länets största bestånd av den känsliga musslan finns här. Kan tydligen bli uppåt 250 år! Vi letar oss uppströms längs bäcken som är djupt nedskuren i naturen. Gröna mossfält kantar bäckravinen. Gott om svampar. Sorter jag inte känner igen.

Det är lite rasslig terräng. Dels branta sidor, dels rätt stenigt och gott om vindfällen. Drar oss söderut, strax före den anordnade rastplatsen kommer vi upp på den markerade stigen dit och fram till matsäckspausen. Elger konstaterar att vi gått 1,8 km på en timme. Betyder att vi njutit och ägnat oss åt slowphoto. Det gillar jag! Välordnad rastplats med bord, murad eldstad och vedförråd. Fikar när Elger plötsligt får se en mård springa längs bäckkanten. Det var länge sedan jag skymtade en sån krabat i naturen.

Fortsätter nedströms. Färre personer har gått här. Terrängen blir lite flackare. Träffar på gamla brofundament. Så småningom vänder vi tillbaka. Tar stigen från rastplatsen upp till parkeringsplatsen. Fortsätter upp till den lite större landsvägen som korsar bäcken och fortsätter uppströms tills vi möter sankområden. Döda björkstammar står som totempålar i sankmarken. 

Vänder tillbaka till bilen. 

Avslutar dagens strövtåg med att billedes följa reservatets gräns upp till byn Rölö, där vi vänder hemåt. En bra dag.
Lasse 

Det här inlägget postades i Strövtåg och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *