Stockholm

Var gågna veckan i Stockholm. Huvudstaden visade upp sitt allra soligaste ansikte. Det var ett bra tag sedan sist. Kändes lite ovant att resa dit och knalla runt. Jag som i många, många år pendlade till huvudstaden för mitt arbete.

Fotografiska är ett av mina huvudmål. Promenerar sakta från Centralstationen och Klarabergsviadukten upp mot Sergels torg. Ser att spårvagnslinjen mot Djurgården nu är förlängd. Ny ändhållplats utanför Åhlens och bilarnas plats har blivit allt mindre. Fortsätter Drottninggatan ner till Riksdagshuset. Har aldrig noterat gatuskylten med namnet Riksgatan! Gatan som delar riksdagshuset i två delar.

Fortsätter Västerlånggatan. Klockan är fortfarande tidigt och affärerna ännu inte öppna. Några jäktande stockholmare och en del strosande och fotograferande turister. Framme vid Slussen. Ojojojdå vilken byggarbetsplats. Ett snirklande genom byggnationerna för att komma åt rätt håll. Äntligen passerat under Gondolen och kan ta ut steglängden. Uppmärksammar två vilsna flickor. De skall också till Fotografiska. Säger att de gärna får slå följe med mig. De är från Tjeckien och är på kortsemester i Stockholm. Går vägen jag ofta gått längs Söders höjder, pekar glatt ut målet för vår promenad. Upptäcker, till mitt stora förtret, att trappan ner är helt avstängd. Skäms inför flickorna att jag lurat iväg dem på promenaden. Tillbaka till den plats vi hade träffats och tar den, idag, rätta vägen. Kommer så småningom fram. Min stolthet över att jag har ett utmärkt lokalsinne har fått sig en knäck.

Tar besöket på Fotografiska i nästa inlägg.

Återvänder mot stan med målet att komma i lagom tid till tågets avgång hemåt.
I gamla stan snurrar jag runt lite extra. Letar rätt på den pyttelilla skulpturen av en pojke som alla skall klappa på huvudet. Hälsar på Evert Taube, kollar turister på Stortorget, kikar in i gränder. Inser att jag är turist själv. Tillbaka på Drottninggatan, kikar in i en bokhandel jag ofta besöker, Kulturhuset byggs om, nästan ingen verksamhet kvar där. Byggnadskranar omgärdar Sergels torg. Tar ett varv på designtorget fortsätter bort till Hötorgshallen. Kajsas fisk finns kvar. Verkar ha utökat något. Fisksoppan finns kvar på menyn, 120:-. Näst gång så. Går Gamla Brogatan ner mot stationen. Hos Sko-Uno finns det fortfarande platåskor att köpa. Och Dr Martin kängor i flera olika färger. På Vasagatan tittar jag på ett imposant hus. Postens huvudkontor (om det är det nu vet jag inte). En gång var vi stolta över vårt postväseende. Idag har även den solen fått en hel del fläckar.

I stationsbyggnaden verkar trenden vara mat och dryck i alla former. Vänthallar påminner mer om foodmarkets numera. Kryssar mig mellan dofterna bort till spår 15 där tåget hem väntar. Uppskattar att tågen både hit och hem går tidtabellenligt.
Lasse

Slussen – en gigantisk byggarbetsplats.

Mysigt litet ”torg” i Gamla Stan.

Postens stolta byggnad på Vasagatan.

Gott om turister på Stortorget från en massa olika länder.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *