Fotografiska i Stockholm

Äntligen framme vid Fotografiska. Med de två tjeckiska flickorna jag vilselett en rejäl omväg/återvändsgränd.

Fotografiska är för mig nästan en helgedom eller en plats för inre retreat. Stillsamt och lugnt vandra runt bland alla bilder. En del som upprör, förskräcker, gör mig arg eller är bara alldeles underbara och fantastiska.

Nedre plan domineras av fotojournalisten James Nachtweys bilder från olika krigs- eller katastrofområden i världen. Otroligt bra bilder, men så fruktansvärt hemska. Att världen inte kan vara vänligare.

Missar i tekniken på en annan utställning. Skall ladda ner en app för att se bilder. Misslyckas. Förmodligen en baggis för mina unga barnbarn eller kanske jag har för gammal smartphone. Känner mig rätt osmart.

En trappa upp. Vincent Peters magnifika svartvita porträtt i en hollywoodliknande stil. Perfekt ljussatta och i en regisserad studiomiljö. Återkommer hit flera gånger under mitt besök.

Nederländska Scarlett Hooft Grafland bygger sceniska bilder i olika landskap och miljöer runt om i världen. Både lekfullt och eftertänksamt. Här är det gott om färg. Kanske jag inte riktigt begriper allt och texterna till varje bild sitter både lågt och är inte väl upplysta. Går bet på att se texten. Ser videon. Bra. Kul utställning.

Svampsoppa på Karl Johan med surdegsbröd till. Gott.

Går en runda till i lokalerna. Blir illa berörd av en med eldade djurkroppar. En annan fångar inte mitt intresse. Mer intresse att botanisera i den välfyllda butiken. Mycket godis att önska sig. 

Dags att dra sig mot tågstationen. Får bli ett besök senare i höst när nya utställningar har kommit.
Lasse

Vincent Peters

Vincent Peters

Scarlett Hooft Graafland

Scarlett Hooft Graafland

 

Det här inlägget postades i Foto/konstutställning, Stillhet och tankar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *