Birger Jarl

Birger Birgersson (född ca 1210) var gift med den dåvarande kungens (Erik Eriksson) syster prinsessan Ingeborg. När kung Erik dog, den siste av sin ätt, blev hans systers äldsta barn vald till kung. Sonen Valdemar var då blott 12 år och under tiden fick pappa Birger vara förmyndare med titeln Jarl. Birger Jarl tillträdde som kung Valdemars förmyndare 1250. År 1266 avled han. Valdemars lillebror, Magnus Ladulås avsatte honom 1275. Lite rörigt kan man tycka.

Vår historia präglas en hel del av Birger Jarl. Stockholm anses vara grundat (1251) av honom och när Stockholms stadshus byggdes, byggdes även en sarkofag till honom. Men kyrkan i Varnhem, där han ligger begravd, vägrade lämna ut hans kvarlevor. Därför står sarkofagen vid stadshuset fortfarande tom.

Vi möter Birger Jarl i gatunamn, hotellnamn, båtnamn och naturligtvis vid historiska platser. Här tre egna möten.
Lasse

Det här inlägget postades i Strövtåg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *