Bergsbyar

Ägnar dagen åt att åka på slingrande bergsvägar i de utlöpare av Sierra Nevada som heter Sierra de Tejeda.
När vita bergsbyar kommer på tal pratar de flesta om byn Frigiliana, strax norr om Nerja. Och visst är den söt, om än tämligen kommersialiserad. Tror att det kan bero på att turistbussarna har kort väg från motorvägen, det finns plats för bussar och parkering och nära till droppstensgrottorna i Nerja.
Här uppe i bergen finns det ett antal byar som är minst lika söta om än mindre kommersialiserade. Besökte ett antal av dem ett tidigare år. Nu väljer vi några andra. 
Det är superbackigt och superslingriga vägar. Och otroligt vackert landskap. Ju högre upp vi kom er försvinner fruktodlingarna och ersätts med oliv – och mandelträd.
Använder mest tid i första byn. Alacaucin. Gatorna otroligt smala. Hittar en liten P-plats för oss. Strosar runt, stannar och fikar i solvärmen. Strosar en stund till innan vi försöker lirka ut bilen som nu är inparkerad av andra bilar. Det löser sig så småningom.
Fortsätter mot andra byar som ligger som sockerbitar längs bergssidorna. Hunger gör sig påmind. Siestan har slagit till. Allt verkar stängt. Vi är inte i turistområden längre. I byn Sedella har vi inte mer än någon decimeter på sidorna av bilen. Pustar ut med medhavd banan framför kyrkan.
Nu letar vi oss hemåt och sparar några bergsbyar till ett annat år.
Lasse

Byn Alcaucin

Hittade ett träd med rosépeppar.

Byn Alcaucin

Byn Alcaucin

Byn Alcaucin. Här vaktar jag!

Byn Alcaucin. Dricksvatten från berget.

Byn Canillas de Albaida.

Byn Sedella

Byn Sedella. Siestatomma gator.

Landskap efter vägen.

Det här inlägget postades i Reseupplevelser och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *