Olivträd

Vi lämnar medelhavskusten med sina dignande frukt- och grönsaksodlingar. Avokado, cherimoya, mango, apelsin, citron mm. Färden går norrut mot högre höjder och snart är fruktodlingarna borta och istället dominerar olivträden tillsammans med en del mandelträd. 

Vi stannar här och där och kikar in bland olivplanteringarna. Unga nyplanterade träd, sorter som ger stora oliver, andra betydligt mindre . När vi kollar på jorden misstänker jag att rötterna får söka sig långt ner för att finna vatten. 

Om en månad ungefär brukar skörden börja. På grenarna finns redan nu mogna mörka oliver som känns mjukare än de gröna. Det brukar behövas ca 5000 oliver för en liter färdig olivolja. Imponerande landskap med alla dessa olivträd.

Till spanjorernas vardagsfrukost är rostat bröd med lite olivolja och en sked eller två av Tomate Rallado, vanligt. Gott också! Tomate Rallado är en färskriven tomatmassa utan några tillsatser. Jag brukar salta lite för mer smak. Tomato Rallado finns här att köpa i matbutikerna. Står oftast i/vid grönsaksdisken.
Lasse

Det här inlägget postades i Reseupplevelser och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *