Julost special

Traditionen startades av min far. Jag förvaltar den sedan länge.

I lagom tid inköpes en vanlig, lite småmesig, hushållsost. Kolla utgångsdatumet. Det skall stå bäst före ca 4-5 månader FÖRE jul. Sparas på lagom sval plats. I mitt fall i matkällaren. Osten vändes varje vecka – ingår i fredagsrutinerna för mig.

Igår var det dags att klä av plasten, skära en skiva, lägga på den hembakade filmjölklimpan. Undret har skett ännu en gång. Smaken har mognat, lite som en lagrad Prästost i smaken. Supergott!

Min erfarenhet är att det inte funkar med alla sorters hushållsost. Och lagras den för länge blir den alldeles för stark (för vår smak) samt är svår att skära med osthyvel. Den faller sönder i bitar.

Kan det inspirera dig till en kompletterande jultradition så är det kul!

God  och smakrik Jul
Lasse

Det här inlägget postades i Helg och högtid, Mat & Dryck och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *