Min kanadensare är till salu

Min gula Trapper kanadensare är från mitten av 70-talet. Köpt på Trappers fabrik i Tillberga, norr om Västerås.

Vi har gjort många turer i de svenska fjällvattnen, åar och ”bäckar” i det mer näraliggande landskapet. Liksom Strömsholms kanal, Mälaren och Hjälmaren. I många år en trogen följeslagare och vän. Under några tidiga föräldraår användes den också för korta utflykter med barn. Därefter hamnade den i ett hörn i trädgården. Om inte avglömd så i alla fall undanlagd.

Nu har den återuppstått. Jag har tvättat och tvättat, vaxat och polerat. Måste säga att det är en skönhet som framträtt i sin forna glans. I ett alldeles otroligt gott skick. Aluminiumskenor på kölarna har skyddat, plasten av god kraftig kvalitet har lite skrapningar och repor som minnen. Men i alldeles utmärkt bruksskick. Längd ca 520 cm. Bredd ca 85 cm. Flyttankarnas/luftluckans hål (se nedan) är ca 19 cm utvändig/ca 17 cm invändig)

Det enda som felas är att plastlocken till de två flyttankarna (luft) har för länge sedan vittrat sönder av UV-strålning och ålder. Trapper fabriken är sedan länge nedlagd och Kanotcentrum Göteborg övertog deras reservdelslager. Men tyvärr finns inga plastlock kvar till lufttankarna/förvaringsutrymmet. Jag använde aldrig själv flyttanksutrymmet till förvaring. Hålet/locket är för litet (ca 17 cm i diameter) för praktisk användning. Det finns flera alternativ till att fixa problemet. Det enklaste, som de uthyrningsfirmor av kanoter/kanadensare jag pratat med/besökt rekommenderar, är att spruta in fogmassa (eller frigolit där det passar) i utrymmet. Det säkrar flytkraften.

Ett annat alternativ är att köpa packluckor (avsedda för kajaker) inkl sarg och montera/plasta in istället för befintligt hål. Mer jobb och personligen är jag tveksam. Alternativ limma fast ett plastlock av lagom storlek. Jag hade med mig ett par ”hinkar” med lock som vattentät förvaring. Användes framförallt till kamerautrustning. Hinkarna förbands med rep till sittbrädorna. Funkade bra.

Fyra träpaddlar i trä i tre olika längder medföljer, dessutom en stor packsäck, från Fjällräven för utrustning, att lägga midskepps i kanadensaren. Pris för allt: 3500 SEK.

Intresserad? Du når mig via mail på >lasse@2pe.se<

Tre kölar med aluminiumlist.
Tre av paddlarna som medföljer!
Stävarna är högre på denna klassiska modell. Bl a. för att underlätta paddlande i strömmande vatten.
Midskepps syns packsäcken som rymmer mycket.
Fyra rejäla träpaddlar medföljer, som tål kraftiga tag, även mot bottnen när det behövs.
Hålet in till flyt/luftutrymmet i varje stävände. Ca 19 cm i yttermått, ca 17 cm i innermått.

2 svar

  1. walle skriver:

    finns det kvar ? i så fall vart har du den ? mvh walle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *