Strövtåg med bil

Seglingsberg, Ulvsbomuren, Usträngsbo och Sura skans
Tisdagen den 16 september 2020

Vet inte om man kan kalla det för strövtåg när jag i huvudsak åker bil. Men en resa på drygt 10 mil avverkades. Egentligen en rekognoseringsresa. Jag spanar efter platser som på något sätt kan visa på Kolbäcksådalens variationer. Jag har tillbringat rätt mycket tid på Lantmäteriets kartsidor. Fantastiskt att kunna förstora upp kartor på datorn och utifrån dem försöka hitta spännande platser att se. Ibland funkar det bra, ibland inte alls.

Börjar med Seglingsberg. Åker längs Kolbäcksåns västra sida norrut. Stannar till vid den kommunala lilla badplatsen. Går ner till flytbryggan. Stannar senare till vid en liten gård med en fin utsikt ner över Kolbäcksån. Pratar en liten stund med ägaren, strosar ner till stranden och fotar en sväng.

Fortsätter mot Ulvsbomuren (ligger väster om Seglingsberg) på smala skogsvägar. Gläds åt att flera inte är förbommade. Letar mig upp till ett av alla källflöden som förser Kolbäcksån med vatten. En liten sjö omgiven av sankmarker. Skvattram, odon och hjortron växer i myren. Doftar vildmark. Letar mig vidare med bilen, konstaterar att det är gott om iordningsställda jakttorn inför älgjakten. Lite lingonplockare här och där efter de smala vägarna. 

Vänder bland de få husen i byn Ulfsbomuren. Tänkte att det kunde vara en utgångspunkt till ett annat tänkt fotomål. Inser att nu när vägarna inte är tillbommade, kan jag åka + gå en annan väg som jag tror är enklare. Kanske senare i höst när älgjakten är över.

Fortsätter rekognoseringen av Nybrobäcken sträckning. Stannar till, strax norr om gården Skogsmuren, vid en liten P- och rastplats vid Ulfsbomurens naturreservat. Fikar och läser om naturreservatet. Gör nog en tur hit till våren när fåglarna återvänder. Styr kosan vidare mot Usträngsbo. Ytterligare en liten by mitt i skogen efter Nybrobäckens lopp. Efter en kort rekognosering fortsätter jag direkt till Surahammar. Stannar mellan Öster- och Västersjön. Går upp till Sura skans. Tänker att det kan vara en fin utsikt över sjöarna – utsikten igenväxt. Umgås på coronaavstånd med Gestrikefåren som betar här. 

Strax hemma – drygt 10 mil och några få kilometers promenad senare.
Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *