Höst i trädgården

Oktober
Efter en lång period av torka har vi blivit rikligt kompenserade. Runt 50 mm regn den senaste veckan. Än har inte frostkylan anlänt. Enligt SMHI och dess årstidskarta är det fortfarande sommar här. Men alla löv i massor av färger på marken signalerar något annat.

Plockar undan i trädgården. Växthuset tömde jag nyligen. Idag har utemöblerna fått flyttat in där istället. Har sparat framme en liten cafémöbel i gjutjärn om sommaren får ett återfall. Passerar ideligen vårt katsuraträd. Hälften av bladen ligger på marken och skiffergången och dess doftblandning av pepparkaksbak och spunnet socker träffar näsan vid varje passage. Är bara vid lövfällningen jag känner denna doft. Minnen av både jul och tivoli kommer samtidigt.

Bollkrysset har gjort sitt. Lyste upp slutet av sommaren i sina urnor. Nu är det dags att säga farväl och lägga i kastpåsen. Trist. Vi har några s.k. Baltiska staketdruvor. Både blå och vita som dekoration/skydd. De blå har växt snällt och frodigt i alla år, men den vita har aldrig fått druvor förrän i fjol. I år ännu mera. Det är inte mycket smak och ingenting att äta egentligen. Nu droppar den söta fruktsaften och de sista insekterna slickar i sig kolhydraterna. Bland druvorna i vårt vildvin finns det inte en insekt. Både insekter och vi homo sapiens dras till det söta.

Tömmer planteringar på pelargonior, förbereder dem för vinterförvaring. Likaså oxalis (röd lyckoklöver) plockas upp. Både pelargonior och oxalis får torka ett tag innan vi låter dem få vila under vintern. Planterar om en papyrus som vuxit i en av urnorna. Skall kastas, vi har flera och kan inte spara allt. Men jag näns inte. Planterar om den och ställer den vid gatan. Skickar ett meddelande till vår lilla ”gatugrupp” att den finns om någon vill ha den. De är lite ovanliga och samtidigt väldigt lättskötta. Inne som krukväxt under vintern – ute under sommaren. Vi har en i dammen och den har växt sig rejält stor i år.

Avslutar med att klippa gräsmattan. Lätt svettig knallar jag in i stugvärmen. Efter en lång dusch är jag klar för fredagsmys. Javisst ja. Kanske ett par rader här på bloggen.
Trevlig hösthelg!
Lasse

Katsurans blad doftar minnen av pepparkaksbak och spunnet socker. Märkligt men sant.
När bollkryssen kommer i affärerna känns det som att sommaren ger upp. Idag gav den upp alldeles när de försvann i soppåsen.
Vår vita Baltiska staketdruva förnöjer kolhydrat sugande insekter.
Vildvinet är inte lika populärt bland insekterna. Men bladens färger – vilken intensitet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *