Gustav Adolfsdagen

Den 6:e november dör den svenske krigar konungen Gustav II Adolf på det dimmiga slagfältet vid Lützen. Lite här och där firas han. Här, där jag bor, firas alltid en Gustav Adolfvesper i slottskyrkan. I år inställd p.g.a. pandemin. Vi äter bakelser till hans minne/ära. Ingen gemensam bakelsetyp finns i Sverige. Alla konditorier bakar sin/sina egna varianter.

I Finland firas den Svenska dagen sedan 1908. Syftet var att stärka den finlandssvenska befolkningens sammanhållning. Firas traditionellt med fest och musik. Lyssna framförallt till Modersmålets sång. Svenska dagen går alltså längre tillbaka än tillkomsten av både både svenska och finska nationaldagen.

Hur firas denna dag här hemma? En promenad vid lunchtid ner till vår nya lilla mack i samhället. Vi är inte så många som bor här och bensinmacken lades ner för flera år sedan. Nu har det kommit en liten aktör som installerat en liten självbetjäningsmack. Gör ett studiebesök. Snyggt, rent och modernt och priser som är samma eller lägre (idag) än de etablerade drivmedelsjättarna häromkring. Testar näst gång jag behöver tanka.

Fortsätter västerut, passerar lite olika villakvarter. Möter en god vän, stannar och pratar en god stund om corona, hälsa, social distans och byter lite vintips.

Fortsätter förbi ett par hästgårdar, letar mig tillbaka genom ett mindre skogsparti på stigar jag så ofta promenerar. Tar en bild här och var. Kommer hem och äter lite lunch på omkomponerade rester.

Vi börjar prata om Gustav Adolfsbakelser. Slutar med att jag tar bilen ner till stallbacken och Marketenteriet i Strömsholm. Där finns ett av kommunens två konditorier som bakar själva över 360 dagar/år. Två olika sorters Gustaf Adolfsbakelser. Köper en av varje. Vi får dela ikväll.

Konstaterar att det är översvämning som typ vårfloden nere vid Ladugårdssjön. Hiskeligt mycket vatten. Kanske blir en liten promenad i morgon efter slottsströmmarna.

Ha en trevlig kväll och en extra hälsning till mina vänner med härlig finlandssvensk dialekt. Klicka på länken ovan och lyssna till den pampigt fina Modersmålets sång.

Lasse

Nya macken
Bensin, disel och HVO. Och det vet jag inte vad det är.
Uppför skogsstigen. Ser spår efter hästhovar. Flera hästgårdar i närheten.
Det ljusnar, björkinslaget ökar.
Påtagliga minnen från istiden.
Plötsligt ser jag fågelboet uppe i den avlövade björken. Det har jag inte sett tidigare.
Motljus och linsöverstrålning.
Markan i Strömsholm.
Översvämmat som under vårfloden.
Gissa vad som ligger i kartongen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *