Gråväder

30 november och det är fortfarande grått, grått, grått. Även om det har kommit lite, lite snö, knappt så det märks. Besöker Trångforsområdet igen. Ligger i norra Hallstahammar. Där den längsta grävda kanalsträckningen av Strömsholms kanal är. Kanalen går parallellt med forspartierna i Kolbäcksån. Promenadvägen mellan forsarna och den betydligt stillsammare kanalen är en himla vacker sträcka som jag och många andra promenerar.

Fast i en gråvädersdag som denna kan man undra. Parkerar bilen på parkeringsplatsen mittemot Trångfors smedja. Stannar på bron och spanar nedströms kanalen. Långt där borta anar jag slussportarna, vid den gamla simstadion. Tänk, när kanalen renoverades vid ett tillfälle byggdes en liten simanläggning. Som grabb badade vi ofta där.

Vänder ner mot forsen. Har inte kläder och skor för att ta mig så långt ner och ut bland stenarna. Nöjer mig att betrakta forsen på lite avstånd, ser gräsänderna och strömstaren jaga efter föda i vattnet. Känns himla kallt. Letar mig upp på promenadstigen, hälsar på en glad hund och dennes matte. Filosoferar över hur olika det är här utan löv på alla träden.

Precis där kanal och ån delar på sig sitter en rad gröna prickar för att leda kanalfararna rätt när de närmar sig kanalmynningen. Mellan stranden och prickarna gäller. Annars går det riktigt illa. Börjar frysa, jag har bara gått några hundra meter på en timme. Fortsätter i rask takt över bron mot östra sidan, nerströms och över fördämningen vid gamla kraftverket. Tillbaka mot parkeringen.

Det är en riktigt grå dag. Gladast blev jag nog av den gröna bojpricken.
Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *