Sankt Hans aften

Den 21 december kl 11:02 vände det. Nu blir dagarna bli längre och längre. Om ca 6 månader är det midsommar och den 23 juni inträffar årets längsta dag. Så rullar tiden och åren.

Jag håller på och digitalisera mitt bildarkiv. Scannar svart/vita negativ och färgdior. Tar en massa tid, framförallt att restaurera de negativ som är i dåligt skick. Idag blev de här tre bilderna klara. Fotograferade 1989 i Danmark. Närmare bestämt i Dronninglund, på Jylland ostkust.

Vi tillbringade många sommarsemestrar i Danmark och var med på flera midsommarfirandet där eller Sankt Hans aften som det heter. Sker alltid den 23 juni, dagen för sommarsolståndet, oavsett veckodag. Är lite av en kombo av vår midsommar, valborgsmässoafton med en skvätt påsk också.

Ungdomsmusikkårer i röd/vita uniformer, mat och dryck, lekar, uppklädda besökare (gärna i vitt) och på senkvällen tänds Sankt Hans elden, oftast prydd med en häxa som skulle skrämmas bort och få flyga till Bloksbjerg. Mycket sång och mycket nationalistiskt. Alla kan och sjunger med i Holger Drachmans ”Midsommarvisen – Vi älskar vårt land”. Sankt Hans aften i Dronninglund var vår första aften och jag minns hur starkt den och framförallt sångerna berörde oss. Därefter blev det många, många besök.

Undrar om låten ”Little drummer boy” kan ha haft titelbildens pojke som förebild? Lintott i sin röd/vita uniform.
Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *