Hygge

Att hygge sig, betyder på danska att ha det ”gemytligt”. Ordet kommer kanske från Norge i begynnelsen.

Men i Sverige är det inte så mycket varm gemytlig känsla jag känner när står framför ett hygge i skogen. Undrar hur många känner sig varm inombords vid den här anblicken? Dessutom i det evigt disfuktiga vädret under hösten.

Hamnar i samspråk med en som kan mer än mig. Hen förklarar att här har granbarkborren slagit till. Alla granar angripna. För att hejda fortsatt utbredning av nästan pandemisk art har markägaren snabbt agerat. Avverkat hela granbeståndet. Forslat bort virke och annat som bidrar till smittspridningen. Till stora egna kostnader. Nu är området här friskt (än så länge). Ägaren har stoppat den ”lokala granbarkborreepedemin”. Lite av vaccin ankomsten för mig och mina nära.

Plötsligt ser jag på hygget med en varm och tacksam känsla.
Lasse

Hygget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *