Fransk löksoppa

Onsdagar är ofta soppdag för oss. Fast vi gör det lite för sällan, inte minst under vinterhalvåret. Men denna onsdag fick jag lite feeling efter något jag inte ätit på länge.

Letade fram den bästa av alla franska kokböcker. Det goda franska köket av Julia Child m.fl. Vi har den i två band på sammanlagt ca 1300 sidor. Inte en enda fotografisk bild, däremot en del svart/vita teckningar. Receptet är ofta för 6 – 8 personer. Vi är två. Ett riktigt recept kan du googla efter, finns i lite olika variationer. Det handlar om att massor av gul lök skall skivas tunt och sakta, sakta svettas i en gryta med olja och smör – länge! Löken får initialt inte bli bränd. Efter 20-30 min. svettning och omrörning, lite strösocker och salt, lite högre värme och sakta får löken en brunare färg utan att bli bränd. Typ 30-40 min.

Pudra över lite vetemjöl för redning, späd med oxbuljong + en skvätt vitt vin eller torr vermouth. Kanske lite mer salt och svartpeppar. Jag hade i lite timjan också. 30 – 40 min. sjudande. Fram dit kan soppan förberedas.

Värm upp soppan, kolla kryddningen och avsluta med en msk eller två konjak. Ugnen på ca 150 -175 grader. Det finns flera olika skolor hur bröd och ost skall gratineras. Jag gör så här: Rostar franskbröd rätt rejält. Skär bort kanterna, skär i krutonger. Häller soppan i soppskålar, toppar med krutongerna och på dem har jag riven ost med smak. Denna gång blev det lagrad prästost. Gratinera tills osten smälter och får trevlig färg. En del vill ha lite extra bröd till.
Njuuut!
Lasse

Löken får sakta sakta svettas i grytan under omrörning.
Dags för sista delen. Konjak och gratinering i ugnen.
Njuuut!

PS
Dagens middag blev färdiggrillad kyckling med fransk potatissallad (sid 550 i del 1 av kokboken Det goda franska köket.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *