Vårtecken

Det är den 3:e mars 2021 idag. Det är barmark, snön smälte undan fort som en avlöning. plötsligt sa meteorologerna att nu har vi vår. Igår tog vi en liten promenad. Noterade att en av grannarna i kvarteret kämpade med att klippa ett lite yvigt päronträd. Tänker att det där är också ett vårtecken.

Dagen efter, gör jag detsamma. Vi har bara fyra fruktträd kvar sedan vårt plommonträd gav upp häromåret. Det jättestora klarbärsträdet låter jag oftast bli – även i år. De andra tre äppelträden behöver klippas. Ett klippte jag rätt bra i somras under JAS-månaderna (Juli – August – September), som kanske är bättre att tidpunkt på året att klippa träd. Det här att det är vanligt att klippa träd i tidiga vårvintermånader är mer historiskt. Förr när det var vanligt med många parkanläggningar så hade trädgårdsarbetarna ofta inte så mycket att göra denna årstid så då förlade man trädbeskärning till denna årstid. Måste tillstå att det är lite lättare att se vilka grenar som skall väck när inte bladen skymmer. Marken under träden fylls med grenar. Sekatör och grensåg gör sitt jobb.

Jag klipper på och hinner ett och ett halvt träd innan jag tröttnar, sparar till kommande dagar. Tar en liten runda i trädgården för att kolla in läget. Gläds mest att vår julros (Helleborus Orientalis) har flera glada fina knoppar som kommer. Magnoliorna ser ut att knoppas väldigt fint. Syren och fläder har knoppar, rudbeckiornas övervintrande frön har antingen trillat ner och självsått sig eller ligger i småfåglarnas mage. I motljuset lyser videkissarna som vita dunbollar. Och inomhus har andra omgången av forsythiakvistar slagit ut sina gula blommor.

Tror att våren är på G, men nog brukar det kunna komma lite snö någon mer gång.
Lasse
Klicka på bilderna för att förstora dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *