Strövtåg längs Bruksleden

En t.o.r längs en del av etapp 11 på Bruksleden.
Parkerar bilen i närheten av Avlångskullen (ungefär mitt på etappen) och vandrar söderut. Målet är Stenbjörnsberget/Stenbjörnsstugan. En del av mitt självpåtagna fotoprojekt om Kolbäcksådalen (mer info på www.inphokus.com). Kolla gärna Bruksledens kartor. De ger generellt en mer korrekt beskrivning av ledens sträckning än andra – åtmindstånde de jag varit på. Missade det och det tog en liten stund innan jag hittade var leden korsar skogsbilvägen norr om kullen.

Började i morse (9 mars 2021) läsa artiklar/inlägg i DN om den svenska skogen, avverkning och inlägg om hyggens fulhet. Kommer rätt omedelbart upp på ett lite mer omfångsrikt hygge. Leden passerar genom delar av hygget. Börjar fundera på den debatt som råder. Jag gillar inte heller de ensidiga skogarna med bara ett trädslag och där biologisk mångfald inte verkar dominera. Tycker inte att det här hygget är det sämsta jag sett, visst är det mesta avverkat och ett antal storväxta tallar står kvar. Såren efter skogsmaskinerna är inte de värsta – kanske för att marken är mer tålig eller att det har avverkats under en kallare del av året.

Noterar att träd med ledmarkeringar är nedsågade strax ovanför markeringen och att det verkar som om en viss möda har lagts ner på att hålla leden/stigen fri från grenar och annat. Stannar till när stigen korsar en tydlig kolbotten. En grön mossig cirkel med en tydlig upphöjd kant. Tänk när det brann kolmilor runt om här bruksbygden. Här var det säkert Virsbo bruk som var kolmottagare. Längre fram noterar jag hur räven har lagt sin spillning på en stubbe. Revirmarkering. Spillningen är gråvit, färgad av bytesdjurens ben.

Stigen är nu nere på lite lågläntare mark, hygget är passerat och tallarna är kortare och står glesare. Plötsligt står där en liten timrad koja bland stammarna, en bit från leden. Väl insmugen i naturen. Går fram och kollar. Tiden har gått. Genom den öppna dörren ser jag en gammal släde att forsla timmer med häst. Till kolbottnar? Gissar på att det är stall och förvaring på markplan, en stege når upp på ett lågt loft. Hö och sovplats åt hårt arbetande skogsmän?

I nästa inlägg fortsätter jag till målet.
Lasse

Klicka på bilderna för att se bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *