Stormossen

Tänker orientera mig i de östra delarna av Flytens naturreservat, väster om Virsbo/Ramnäs. Nyligen gick jag en del av Bruksleden till Stenbjörnstugan (raststuga mellan etapp 10 och 11) norrifrån. Nu är jag lite nyfiken på hur det ser ut här.
Åker först fram till Stora Målsjöns norra ände och kikar runt. Tar en kort tur in på en annan skogsbilväg, vänder rätt snart. Ett stort gammalt hygge lockar inte.

Parkerar bilen vid Naturreservatets informationsskylt. Letar mig ner mot mosskanten. Här bor det vildsvin. Uppbökat mest överallt i den djupa gröna mossan, inte vackert. Stannar upp vid ett hackspettshål långt ner på stammen på en tall. Tror att det är en spillkråka på jakt efter föda. De lär ha en enorm hörsel och höra insekter långt in i stammen. Bohålen brukar däremot vara betydligt högre upp. Letar mig längs myrkanten, passerar överens pytteliten bäck som rinner ut i ett blött infruset kärr. Följer den muntra, smala bäcken uppströms där den rinner under kvardröjande is- och snöfläckar. Tar några bilder, letar mig ytterligare uppströms, ser en del djurspår. Förstår att tillgången till vatten lockar. På en låg sten ligger en liten hög av svart korkskruvad spillning. Tror aldrig jag har sett en sådan tidigare. När jag kom hem slår jag upp i Spårboken under avdelning spillning och kommer fram till att det kan vara vessla eller hermelin. Nu är jag redigerar bilderna från utflykten läser jag på Naturreservatets skylt att här finns bl. a. hermelin. Så blev jag alltså lite klokare.

Stannar ännu en gång längs den lilla bäcken och fotograferar. Tänk så ofta att det vackra bor i det lilla. Och tänk att det ystra vattnet så småningom kommer att rinna ut i Kolbäcksån och passera där jag bor i Kolbäck. Undrar hur länge det dröjer?

Ut på mossen och mot den lilla sjön Tordyveln. Letar lite efter orrspillning men ser inget. Jag gillar det här landskapet. Här är vi i den södra zonen av den biologiska norrlandsgränsen. Och det ger lite feeling av att vara långt längre norrut. Men kanske inte riktigt. Vänder tillbaka till bilen, fikar och åker till nästa stopp efter vägen. Det kanske vi tar en annan gång.
Lasse

Klicka på bilderna så att de förstoras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *