Glasriket

Vi återvänder till det småländska glasriket – det är många år sedan sist. Tänk, för oss var det ganska vanligt under våra semestrar att vi la in en kortare eller längre rundtur bland glashyttorna i Småland. Oftast bodde vi på vandrarhem, senare på hotell. Denna gång hos goda vänner. Läser i en broschyr att det finns 12 glashyttor idag. Från små till stora. Detta återbesök handlade bara om anrika Orrefors Kosta Boda i Kosta. Här har vi varit massor av gånger och letat glas i 2:a sorteringsbutikerna. Hemma har vi gott om Bertil Valliens glas i serien Chateau. Och Bertil Vallien är fortfarande megastjärnan med både sina glasservis serier men framförallt känd för sitt konstglas – inte minst de sandgjutna båtarna i prisklasser från dyrt till astronomiskt dyrt. Men så snyggt och häftigt.

Vi börjar i utställningshallen – Kosta Art gallery – med allt konstglas. Beundrar verk av brukets olika designers. Bertil vallien, Ulrica Hydman Vallien, Ernst Billgren, Kjell Engman och många fler. Magiskt vackert. Konstaterar att till glasblåsningen måste man tydligen numera köpa guidebiljett – lite trist om man bara vill göra en snabbtitt.

Strosar runt i de olika ”glasbutikerna”, men konstaterar att vi har det rätt fullt därhemma på glashyllorna. Det är svårt att nöta ut glas, även om vi gör vårt bästa. Tar en lättlunch på Kosta Brukscafé för att orka med att gå in i den stora köpladan för en massa andra butiker. Kläder, skor, böcker, leksaker, blommor, jakt,… Vi kom hem med tofflor och ett par byxor. Avslutade med ett kort studiebesök på Kosta Boda Art hotel. Ligger lite inklämt bland övrig bebyggelse efter bruksgatan, kanske bättre från spasidan. Häftig inredning med massor av glas. Ligger självklart nära till alla glasorienterade besöks- och butiksmål.

Kul att ha varit här igen. Många timmar som försvann ganska fort.
Lasse

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *