Elbakajen i Västerås

Tisdag 21 september 2021. Lämnar av hustrun vid ögonkliniken vid Västerås hamnområde. Parkerar och tar en promenad längs piren ut till en liten fyr. Pratar en kort stund med en yngre man som sitter insvep i en filt och läser. Har varit hans morgonrutin under pandemin. Frisk vind från Mälaren. Spanar in hur Västerås ser ut från sjösidan. De olika Mälarnära bostadsområdena (Östra hamnen, Lillåudden och Öster Mälarstrand längst bort) och konstnären Mikael Genbergs hotellprojekt med huset som flyter med bara taket ovanför vattnet.

Kollar västerut mot kraftvärmeverket och dess 150 m höga skorsten. Verket är Sveriges största, drivs av Mälarenergi. Levererar värme till nästan alla bostäder i Västerås och näraliggande orter. Returvattnet/värmen värmer upp gator och torg i centrala Västerås. Vänder åter till Elbakajen där utflyktsbåtarna ligger förtöjda. Säsongen är nog över nu. På båten Pråmen verkar aktivitet pågå – undrar när denna restaurangbåt är öppen för mat igen (i skrivande stund, just nu den 1:a oktober, är den fullt ut öppen). Ytterligare några båtar hamnar framför linsen.

Frugan ringer och säger att undersökningen är klar och hon väntar på mig. Trevligt område att promenera i – blir nog ytterligare besök. Inte minst någon lunch på Pråmen. God mat, trivsam båtmiljö.
Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *