Hästarnas Strömsholm del 1

Strömsholms slott i Hallstahammars kommun med Mälaren som närmaste granne har en lång historia som börjar ca 1550 när Gustav Vasa lät uppföra en kungsgård på en liten holme i Kolbäcksåns utflöde i Mälaren. Därefter har huset rivits och det byggts nytt. Användningen har varierat under åren. Runt 1868 kom armens ridskola till slottet och slottsområdet. Nya hus, stallar, ridhus mm uppfördes och eran med hästar inleddes och än idag är det ett av Sveriges centra för hästverksamhet. Här finns olika former av hästutbildningar, stora ridtävlingar och ett levande centra för hästintresserade.

Strömsholmsområdet är ofta ett utflyktsmål för mig/oss oavsett om det är slottet och dess parkområde eller naturreservatet som omger det. Eller hästcentrat någon kilometer väster om slottet. Med utbildningslokaler, stallängor, ridhus, träningsbanor för hopp, dressyr eller fälttävlan. I området finns även ett centra för islandshästar.

Många promenader har det blivit med stallbacken som startpunkt. Inte sällan för att promenera ner till Borgåsund, en gång i tiden Sveriges största insjöhamn. Det var runt 1900 när trafiken på Strömsholms kanal var som intensivast och last och passagerare skulle lastas om från kanaltrafik till mälarbåtar. Efter promenad tillbaka till stallbacken så ingår ofta ett besök på ”Markan” för fika och bakverket ”hästläpp”. Ett måste här på orten.

Denna gång blev det långsam promenad in och ut bland stallar och ridhusen. Det har varit stängt för icke behöriga under pandemin men nu var förbudsskyltarna borta. Här kommer några bilder från ”det vita ridhuset”. Jag är så fascinerad över detaljer som de pampigt utformade stöden för de välvda takstolarna till ridhuset. Vackert utformade fönster med avrinningsskåror för kondensvatten. Idag används ridhuset mestadels för dressyrträning och även vid veterinärkontroller av hästar inför tävlingar eller besiktningar.
Lasse

Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *