Årets första promenad

Drar på mig dubbkängorna. Det ligger fuktig nysnö över isad mark. Promenerar ut från huset och bort mot vår gårdsbutik. Småpratar med några grannar efter vägen. Ute på åkrarna syns spåren efter harar – gott om spår. De verkar ha haft nyårsparty på ett ställe. Hade varit kul att se. Korsar några rådjursspår. Idag börjar licensjakten på varg. Perfekt spårsnö. Blir väldigt tydliga spårstämplar i den fuktiga snön.Målet för dagens promenad är en åker med nyligen avverkad energiskog. Men den täta dimma lättar oroväckande fort. Det intressanta fotovädret löses upp. Fortsätter vidare mot avverkningen. Behöver röra på mig. Nytt år – bättre föresatser.

Framme! Drar av mig kameraryggsäcken. Riggar upp stativet. Börjar att leta fotoplats, vinklar och sånt. Väljer lite lägre. Får stå på knä och jeansen blir blöta. En hund skäller. Låter liten och uppkäftig i skallet. Efter en stund kommer en liten vovve med trevlig husse som visar sig bo i huset längst ner vid åkerkanten och mycket nära ån. Frågar om vildsvinen har försvunnit nu när energiskogens skydd är borta. Och så är det. Färre rådjur också. Djuren vill ner till ån och dricka vatten.

Husse med hund fortsätter, jag tar några bilder till. Packar ihop och promenerar hemåt. Tar samma väg, pratar igen med samma grannar. Önskar varandra Gott Nytt.

Ett Gott Nytt
även till er alla som brukar kika in här.
Lasse

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

PS
På radion säger de att fyra vargar har skjutits första dagen av licensjakten. En del gläds av det – andra tycker det är mer en sorgens dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *