Trettondagen

Nästan i alla våra år har vi startat upp det nya året med att ofta promenera mellan stallbacken vid ridskolan i Strömsholm och i sakta mak promenerat ner till den gamla hamnplatsen Borgåsund, vid Mälkaren. En gång i tiden Sveriges största insjöhamn. Idag en stillsam idyll.

Vi är rätt ofta i Strömsholmsområdet. Det är fint med alla sina hästrelaterade byggnader, hela ridskoleverksamheten som gjuter liv i området. Idag när det är det allra bästa av vinterdagar. Strålande sol, -5 grader och nästan ingen vind. Vi parkerar bilen i eftermiddagssolen och strosar ridvägen ner mot Borgåsund längs Strömsholmsåsens västra solbelysta sida. Hejar på mötande. Här är både yngre och äldre, hundar och barnvagnar och enstaka hästar med ryttare. Växlar några ord med en ryttarinna från Finspång, andra ord med en matte och husse till en väldresserad vovve.

I byn Borgåsund stannar vi och pratar med Jan-Peter Löfstrand, en glad profil oavsett om han fixar till hattar, kör sin lilla ångbåt eller blåser i sin stora tuba. Vi vänder när vi kommer fram till torget och tar samma väg tillbaka. Väl uppe i stallområdet väljer vi att gå Snobbrännan (hemma slår jag upp att gatunamnet Snopbbrännan – betyder strög, fashionabelt promenadstråk) mot ”Markan”. Handlar självklart varsin Hästläpp – det mest kända lokala bakverket – till eftermiddagskaffet.
Lasse

Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *