Alingsås

Jag har, med viss regelbundenhet, passerat staden Alingsås i hela mitt liv. Från barndomens tider till dagens seniortillvaro. Min mor är från Göteborg och men vår familj har alltid bott rejält norr om staden. I barn- och ungdomsåren åktes det till min mormor och morfar samt mammas syskon och deras familjer. Idag bor vår dotter med familj sedan många år i Göteborg och samma resemönster upprepar sig. När vi når fram till Alingsås är vi nästan framme och sista biten är det dessutom fyrfilig väg som gör att det går extra snabbt. Inte stannar man då!

Denna gång blev ett medvetet undantag. Vi hade tänkt att göra ett café stopp samt köpa med oss lite blommor. Vi var inte ute i god tid direkt, men stoppet blev av. Vi parkerade bland trähus på Alströmergatan och strosade sakta in på den centrala gågatan. Från norr ner till dess slut vid det stora torget, där en pampig bokhandel ligger i ett trähus och har legat sedan 18800-talet. Bara det.

Vår kunskap om Alingsås begränsar sig till tre saker: Trästad, potatisens fader Jonas Alströmer som tog den till Sverige under 1700-talet samt att det skall vara gott om caféer.

Det visar sig att centrala Alingsås är jättetrevlig, centrumbilden domineras av trähus (med en del nybygga hus i modern stil). Innergårdar, små butiker, caféer,… En butik -Lokalen – gladde oss mera. En variant på lokal saluhall med diverse gott till köket samt ett matställe. Vi fick med oss ostar, tryffelchips samt grönt te som vi blev hänvisade in i butiken mittemot. Här samsas massor av teblandningar. Och visade det sig att ett antal stamkunder hade sina egna blandningar skapade av ägarinnan. Kul! För övrigt mötes vi av jättetrevliga alingsåsbor när vi besökte staden som turister.

Blommor var det vi stannade för. Vi fick med oss en söt bukett tulpaner. Gästa ett café – får bli nästa gång när det är lite varmare.
Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *