Sörstafors Bruk

Studiebesök med SPF Seniorerna i Kolbäck hos Sörstafors Bruk. Det gamla pappersbruket, metallgjuteriet mm. Vi möts av nuvarande ägaren; Brukspatronen Magnus Johnsson. En positiv visionsdriven entreprenör och vi får en rejäl rundvandring i de jättestora gamla industrilokalerna och en inblick i hans visioner för området och hur lokalerna kan omvandlas till något mer tidsenligt.

Kort historik
Sågeri- och snickeriverksamhet startade här 1849, pappersbruk mellan 1875 – 1966. Därefter Varnäsföretagen med bl. a. gjuteriverksamhet. Nuvarande ägarfamilj drev det mellan 2009 – 2016. Därefter fram tills nu har brukskomplexet ”städats” ur, en massa lokaler för verkstad, förråd mm har successivt iordningställts. Idag är över 70 ”enheter” uthyrda och finns en tydlig vision av vad området kan innebära inkl. en omfattande villabebyggelse av omgivande markområde.

Att försöka återge intrycken av fastigheternas storlek och försöka frammana egna bilder hur spa, hotell, butiker, ölbryggeri, … kan tänkas se ut, är näst intill omöjligt. Men, när jag står högst upp och spanar runt över landskapet så är det fantasieggande. Lite senare under rundvandringen får vi se några spännande idéförslag från en arkitektbyrå. Riktigt kittlande. Västmanlands Television gjorde nyligen ett nyhetsinslag härifrån. Kolla här!

Efter att ha vandrat trappa upp och ner, in och ut genom dörrar och gångar hamnar vi i ett ”raggarfik”. Helmysigt ställe som en av hyresgästerna driver. Här finns det fika med gott hembakat bröd + en modelljärnväg ”vägg i vägg”. Så häftigt och mysigt ställe.

Klart imponerande över visionen och resan som redan hållit på i ca nio år. Idag ligger en detaljplan på kommunens bord. Processen är inne på de formella stegen.
Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *