Oljeön i Åmänningen

Världens äldsta bevarade oljeraffinaderi – så länge vi pratat om att besöka det. Häromdagen blev det av tillsammans med goda vänner. Småduggigt väder men en jätteduktig guide uppvägde det flera gånger om. Raffinaderiet ligger på en ö, några hundra meter ut från strandkanten vid Ängelsbergs samhälle. I guidningen ingår en tur över till ön med färjan Petrolia.

År 1875 byggde Pehr August Ålund oljefabriken. Råoljan importerades från Pennsylvania, USA med båt till Stockholm. Omlastning för transport via Mälaren och upp i Strömsholms kanal och fram till Barrön, som ön egentligen heter, där fabriken ligger.

Vi guidades genom fabriken, fick insikt i processen att få fram paraffin, fotogen, smörjolja, vapenfett mm till fabriker och privatpersoner. Tydligen var fabriken mycket lönsam ända fram tills tullkostnaden för den importerade oljan ökade rejält omkring år 1900. Därefter importerades de färdiga produkterna som tidigare tillverkats på ön (det blev billigare så) och såldes vidare, men 1927 lades verksamheten ner.

Livet på ön omfattade flera hushåll. Här fanns hus för arbetare, förmansbostad, ladugård. Ett litet samhälle i miniatyr. Fast ägaren bodde i det ”spekulativa” tegelhuset Ulvaklev på fastlandet med direkt utsikt över ön. Ängelsberg som samhälle var från slutet av 1800-talet och framåt en populärt semester/sommar/rekreationsplats för storstadsborna. Mycket tack vare att järnvägens ankomst. Här fanns en konstnärskoloni med bl.a. Olof Arborelius som målade ”Sverigetavlan” i slutet av 1800-talet.

Hela Ängelsbergsområdet gillar vi starkt. Själva samhället, skulpturparken som har sin 20:e vernissage just idag, den 28:e maj 2022. Naturligtvis världsarvet Engelsbergs bruk. Ett otroligt fint underhållet järnbruk med masugn, hytta, herrgård och massor av ekonomibyggnader. Hela världsarvet är privatägt, men du får promenera längs brukssgatan och angränsande vägar mm samt gå på guidade visningar och bara njuta av miljön.
Lasse

Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *