1000 trädgårdar

I söndags (3 juli 2022) var det julafton för oss trädgårdsintresserade. Massor av privatpersoner som öppnade sina trädgårdar för visning. Tillsammans med goda vänner med samma intresse hade vi planerat in en turné i Västerås med omgivningar. Fyra trädgårdar hade vi valt ut. Två som var helt nya för oss, två som får återbesök. Tror det var 2018 vi besökte dessa senast. Lite intressant att se hur de utvecklats.

Trädgård nr 1. Först ut var en stor trädgård på landet. 2500 kvm med flera rum, häckar inte på tomten som delar upp den stora ytan i flera. Stort tunnelväxthus, grönsaksland med högt kastanjestaket runt om (hålla rådjuren på avstånd) och en massa rabatter/planteringa. Snyggt, välordnat och smakfullt. Men med så många kvm så krävs det mycket jobb. Undrar hur ofta de har tid att njuta? Väldigt fint och en del snygga praktiska lösningar.
Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

Trädgård nr 2 har vi besökt tidigare. Himla mycket trädgård på en normal villatomt. Framförallt är det den stora Koi-dammen som drar alla besökare till sig. Gott om stora och ”tama” fiskar. Och visst har det växt till sig runt dammen. Och under trädet på den lilla kullen har ett skräckinjagande vatten djur bosatt sig. Här gäller det att vara stadig och snabb på fotoknappen. Men lika smakfullt i den övriga trädgården som vi minns den. Trevliga organiska former på rabatterna.

Fikastopp efter Mälaren och ett besök i den närbelägna handelsträdgården Vi har aldrig varit här tidigare – den är ganska nyöppnad. Mycket plantor som ligger öppet för sol och vind samt ett stort växthus/affär. Eftersom det byggs mycket nytt i det här området finns det säkert en stor efterfrågan på växter och växt-/trädgårdshjälp. Efter lite intrimning blir det säkert bra.

Trädgård nr 3. Ytterligare ett återbesök i en trädgård som gjorde oss lyckliga förra gången. Kuperad tomt, mycket sten, grus och återkommande växtval gör att vi finner ett lugn. Många trädgårdar speglar ägarens glädje till alla möjliga vackra växter, vilket är trevlig, men det blir lätt lite splittrat kaosintryck då. Här är det betydligt mer sparsmakat med växtvalen. Och mitt i trädgården ett hönshus och hönsgård med en handfull hönor. Mycket snygga detaljer att kolla in som är stilfullt integrerade i trädgården.

Trädgård nr 4. Ännu en ny trädgård för oss. En ärvd sommarstuga, omgjord till permanent bostad, vid Mälarens kant. Bästa möjliga odlingszon. Troligen den minsta tomten av de fyra vi besökte, Men, så mycket innehåll. Mycket ovanliga växter (det är lätt att bli avundsjuk på det goda odlingsläget). Redan vid tomtgränsen/entrén in till trädgården växer ”signaturväxten”. En Kinesisk sekvoja. Stort och under den krattad grusbädd med enstaka växter eller prydnadssaker.

En blommande Blomserkornell tar nästan andan ur oss. Vilken blomprakt! Så intensiv. Genast börjar tankarna snurra – var kan vi få in en sådan i vår trädgård? Det är inte mycket gräsmatta i den här trädgården. Slingrande gångar mellan rabatter, växthus, spaljé med olika fruktträd, ovanliga träd med spännande stammar. Vi njuter av en fransig kopparlönn och en Strimmig lönn. Så vackert. Upphöjda bäddar och gott om sittgrupper. Mycket inspiration även här.

Dagens avslutas med eget ”after garden grillning” i vår egen trädgård. Mycket att samtala om.
Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *