Den blå timmen på Stenhuset

Månadens utställning i Stenhusets konsthall är häftig och uppkäftig! Modedesignern Jannica Hagfors visar tufft designade kläder och fotografen Linda Andersson modellfoton, med en massa känsla, av Jessicas kläder. Ofta fotograferade i Ramnässkogarna.

Här ett utdrag ur VLTs recension av Hanna Andersson:

Utställningen “Den blå timmen” visas på Stenhuset i Surahammar under juli. Det är modedesignern Jannica Hagfors som i samarbete med fotografen Linda Andersson ställer ut främst fotografier men också själva plaggen och illustrationer. Inspirationen kommer från skogen, sägner och skogsfinnarnas liv.

– I utställningens fokus står Skogsrået, som är hämtat ur svensk och finländsk folktradition och som i utställningen vaknar till liv igen för att möta människorna som har gjort intrång på henne revir, säger Jannica Hagfors.

– Det centrala temat handlar om hur vi människor anser oss ha rätt till skogen och på vilket sätt. Är skogen enbart materia som vi kan bruka eller något som lever och har ett existensberättigande i sig självt? Det vill vi väcka tankar kring, säger Jannica Hagfors.

– I strävan efter att nå en mer hållbar modeindustri lyfts skogsråvaran ofta som en potentiell lösning. I den diskussionen saknas perspektivet kring hur skogen har brukats och att det är skillnad mellan produktionsskog och levande naturskog, menar hon.

Jannica har gjort mönstren på plaggen med hjälp av laserteknik vilket gör att de påminner om pappersklipp, intrikata som myrgångar. Med laserskärningen har hon bland annat fått hjälp från Pia Holmberg i Sala.

Pågår till 31 juli 2022. Mycket sevärd!
Lasse

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *