Enköping – Parkernas stad

Visst är Enköping välförtjänt känd för sina många och fina parker och planteringar. Det är också en av orsakerna till vårt besök med ett par av våra barnbarn. Det andra är ytterligare ett besök på restaurangen Bistro Bombance., Denna gång under lunchtid.

Parkerade vid Drömparken och strosar sakta genom parken med våra tonåriga barnbarn. Vill visa dem lite av våra intressen och glädjeämnen och trädgård/växter och mat är ett par av dem. Vi kollar på växter, går längs ån, som nedströms mynnar ut i Mälaren, alla vita broar med trevliga planteringar. Hejar på en glad tjej som ansar blommorna längs brosidan. Går nedströms en liten bit innan vi vänder tillbaka och upp mot centrum. En trevlig detalj är att man har märkt upp var Mälarens strandlinje gick tidigare. Lättare att förstå varför skyltar nedströms har berättat om att här var fisketorget där roddarmadammerna kom med strömming och andra fiskar. Förr var det landhöjning, nu väntar tider med vattenhöjning. Undrar vad våra barnbarn får uppleva under sin livstid?

Lunch på Bistro Bombance. Gott och trevligt. Fortsätter ut på torget och på jakt efter bageriet med gelato – italiensk glass. Hittas så småningom. Gottigotgott! Förr var det ganska vanligt att städer/kommuner hade olika lokala slogans vid stads-/kommungränsen. Enköpings slogan var: Sveriges närmaste stad. Vilket naturligtvis sant när man läste den vid stadsgränsen. När vi kastade glassmuggarna i en papperspelle läser vi samma slogan. Den lever vidare.

I Enköping har YrkesHögskolan (YH) utbildningar för ”gröna näringar”. Trädgårdsmästare m.fl. En passande ort med tanke på alla fina parker. På torget har elever en sommarutställning med små idé-trädgårdar på olika teman. Kul, snyggt och inspirerande!

Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *