Arboga, en småstadsidyll

En Prismamåndag i Arboga. Vad har staden att erbjuda oss, några medlemmar från Bildgruppen Prisma. En kväll längre fram i höst kollar vi varandras bilder, men nu gäller det kvällens motiv.

Jag strosar runt i delar av gamla Arboga. Torget och bort mot Heliga Trefaldighetskyrkan med rötter från 1200-talet. Där står Engelbrekt staty framför kyrkan och kvällssolen formar hans skugga på kyrkans vägg. Ja, Engelbrekt är det många som som läst om i vår historiebeskrivning och lärt sig att Sveriges första riksdag skedde här i Arboga år 1435. Därför, till minne av detta blev statyn till. Senare tolkning av vår svenska historia säger att det Arboga möte som ägde rum inte var representativt för hela Sveriges befolkning och därmed ej kunde anses vara vår första svenska riksdag.

Engelbrekt ligger begravd i Örebro, men en person som är begravd här är tjyven i kvinnokläder. Lasse Maja eller Lars Molin som han egentligen hette. En minnessten och en informationstavla bekräftar detta.

Längs Arbogaån är det vackert! Bara att konstatera det – måleriskt vackert. Minns för många år sedan, när det var stor översvämning här, att husen jag fotograferade hade vatten upp till fönstren. Vill minnas en tidningsbild där ekan var förtöjd i fönsterstolpen. Inte att undra på att en del hus är lutar betänkligt. Fortsätter västerut, kikar in i liderliknande entréer till innergårdar. Den ena mer insmickrande än andra. En kompis beundrar rosor efter gatan mot husfasader och plank – lite som Gotland.

Fortsätter in i kyrkogården. Som alltid stannar både omgivning och jag upp – saktar tempo. Kyrkogården är gammal, träden höga, gravvårdarna har respektingivande ålder. I kyrkogården finns ett gammalt begravningskapell, stilfullt. Om nu första kyrkan påbörjades på 1200-talet så finns det mycket historia samlat här.

Vänder åter mot de centralare delarna, för att möta upp kamraterna och termoskaffe. Hejdar mig vid ett gammalt nunnekloster och framförallt en replika av en klosterträdgård. Föredömligt snyggt gjort.

Vid fikaborden blir det lite snack om ostaffären, cafét Två Skator, Glass och Berså, antikhandeln…

Jag är nog inte ensam att återkomma.
Lasse
Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *