Habo kyrka – värd en rejäl omväg!

Det började med att jag kvällen innan bläddrade i en turistbroschyr om näraliggande ”sevärdheter”. Den unika ”Träkatedralen vid Vättern”. Inte direkt efter Vättern utan några kilometer längre västerut. Habo kyrka ligger NV om Jönköping, några kilometer söder om nuvarande Habo samhälle. Väl utmärkt efter vägarna. Trots det körde vi lite fel, och började undra om det skulle vara värt omvägen.

Väl framme kan vi konstatera att vi blev rikt belönade. Har aldrig sett en så rikt utsmyckad kyrka. Kyrkan är helt av trä. Visserligen är den från 1100-talet men ombyggd ett antal gånger. Nuvarande utseende fick den under 1700-talet. Byggd som en basilika med ett högt mittskepp och två lägre sidoskepp. Läktare runt om samt loger vid altaret för samhällets rikare medborgare.

Hela insidan av kyrkan är täckt med berättande målningar med Katekesen som tema. Här finns Tio Guds bud, Trosbekännelsen och Fader Vår. Ursprungligen är den byggd för 2000 besökare, idag står det på ett anslag vid entrén Max 450 personer. Det säger trots det en hel del om kyrkans imponerande storlek!

Klicka på länken och se en utmärkt video om kyrkan.
En del resmål är värda en egen resa, andra värda en omväg och en del att stanna till vid när man har vägarna förbi. Så brukar matguiden Michelin beskriva sina rekommendationer. Habo kyrka ligger på gränsen mellan en egen resa och en rejäl omväg! Att det är ett stopp efter en pilgrimsled är självklart.

Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *