I love Hjo!

Efter att ha tillbringat ett dygn iden lilla söta trästaden Hjo är jag förälskad! Vi har länge pratat om att göra en roadtrip runt Vättern, men den har alltid blivit skjuten på framtiden. Men nyss så valde vi att lägga en extra resdag på väg mot Småland i Hjo. Och vilken mysig stad!

Vi bodde centralt vid hamnen, promenerade runt i den vackra stadsparken med anor från kurortstiden i slutet av 1800-talet. Beundrade de gamla trävillorna, parken och utsikten över Vättern.

Hamnen med sitt centrala läge i staden blev klar 1855 och den underlättade transporterna över Vättern, likaså den järnväg som tillkom ungefär samtidigt. Idag ligger här massor av fritidsbåtar, flera med fiskeutrustning/trollingfiske och en del andra. Även en stor ångbåt S/S Trafik som gör utflyktsresor till Visingsö, Hästholmen eller Vadstena. Runt hamnen är det liv och rörelse, serveringar, fiskbutik, glass och ett poolbad plus en liten sandstrand med små gulliga badhytter.

Vi stannar, köper lite rökt fisk, dricker lokalt öl, vandrar vidare i kulturbyggnader och bort till den ”gamla staden”. Den del som bidragit till epitetet trästaden – en av de tre (Nora och Eksjö är de andra två). Vi går lite kors och tvärs på kullerstensgator, kikar in på innegårdar och kollar lite i de många affärerna.

Att staden är förebild för den fiktiva orten Grönköping är tydlig. I bibliotekets tidningshörna finns senast numret. Fast det sägs att den kanske produceras i Göteborg nuförtiden. Fast ingen vet egentligen eller vill berätta.

Det fantastiska vädret bidrog självfallet till vår positiva upplevelse. Det blir säkert ett återbesök, så himla trevligt här.

Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *