Huseby bruk och dess skandal

Husebyskandalen dominerar den svenska pressen under flera år i slutet av 1950-talet till början av 1960-talet. Huseby bruk, strax söder om Växjö, var kanske Smålands rikaste bruk. Bruket ärvs av äldsta dottern och ägarinnan fröken Florence Stephens svindlas av sin rådgivare/förvaltare. En medial uppmärksamhet av sällan skådat slag.

Än mer uppmärksammas det eftersom det svenska kungahuset är inblandat. Först då Florence mor umgicks med kung Oscar II och det spekuleras om kungen är far till Florence. Senare när dennes sonson Carl lånar pengar av Florence blir turerna alltmer intrikata. I samband med bouppteckningen efter Florence omhändertogs bl.a. en omfattande brevväxling mellan personer på Huseby och kungahuset. Vår nuvarande kung förlängde sekretessskyddet för dessa år i många år till. Undrar vad skall skyddas? Blir det mer medial uppmärksamhet i framtiden?

Det är fascinerande att vandra runt i herrgården och se den tidens högrestånds intriörer. Dessutom trevliga omgivningar, trevliga guider och en lika trevlig resturang i området. I receptionen inhandlades en omtalad bok om skandalen. Kära hustru läser den just nu och är helt uppslukad. Både Sveriges Radio och Sveriges Television har dokumentärer om ”Skandalen på Huseby bruk” att fördjupa sig i. Kan vara en bra förberedelse inför ett besök.

Idag förvaltas Huseby Bruk av Statens Fastighetsverk.
Lasse

Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *