Hälleskogsbrännan och Grävlingsberget

”Det är nästan exakt åtta år sedan Sveriges största skogsbrand rasade. Häromveckan återvände jag till Grävlingsberget igen, det mest ”välorganiserade” besöksmålet i Hälleskogsbrännans naturreservat. Jag har många gånger besökt brandområdet under dessa åtta år och promenerat runt på många av de markerade stigar som finns. Och för varje år har grönskan återvänt mer och mer, men med lite olika karaktär och innehåll.

Vid mina första besök, något år efter branden var det i princip en svart och förkolnad miljö som mötte mig, med enstaka tecken av återvändande liv. Idag är det fullt med lövsly, uppåt fem meter höga tror jag många av björkarna har nått. I vissa lägen domineras mitt synfält av den gröna slyridån. Men nere på marken är det fortfarande kala stenar med sin mossa bortbränd och frilagda rotsystem. Rallarrosen med sina, nu vissnande, röda blommor är lite av karaktärsväxt i landskapet utöver lövslyn.

Här vid besökscentret vid Grävlingsberget finns en rejäl parkeringsplats, skyddad plats för picknick med eldstad och toalett. Många stora informationstavlor som beskriver brandens förlopp och infotavlor som försöker ge en bild av hur skogen kommer att återhämta sig under kommande hundra år. Mycket intressant och läsvärt. En bred träspång leder lite snirkligt upp till ett rejält utsiktstorn. Och från tornet har jag en utsikt, som så långt jag kan se, visar storleken och vidden av branden. Här och var vid kärr och sankmarker ser jag hur branden inte riktigt fick fäste och mycket är kvar. Ligger som gröna fläckar i terrängen.

Alla som jag har haft med mig in i brandområdet och som besöker det för första gången tystnar, pratet avstannar och jag finner en vördnad och respekt inför storleken och vidden av vad branden medförde. Eftersom alla de kvarvarande trädens rötter är, mer eller mindre, avbrända så blåser de lätt omkull. Och det sker tyst, ingen förvarning av ett brakande. Det är också därför du bara ska röra dig efter markerade stigar. Där är det röjt och träden nersågade för att du inte plötsligt skall träffas av nedfallande träd.

Länsstyrelsen i Västmanland har gjort en gedigen dokumentation av branden, dess orsak och förlopp samt skadekonskvenser. Mycket intressant läsning!

Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *