Surströmming/Fermented Baltic herring

Vi äter en liten burk surströmming varje år. Vi är inga fantaster, men med min hustrus norrbottniska arv är det viktigt att hålla traditionen vid liv. Men jag rensar noga (utomhus) innan vi äter (utomhus i år). Surströmming tillhör de maträtter som delar vår befolkning i två läger, tror jag. För eller emot! Jag tror dock att de som är emot har fått en dålig introduktion till strömmingsritualen. Gör din surströmmingsmacka som mig. Följ råden här nedan!

Mandelpotatis brukar vi äta, men sedan några år odlar vi potatissorten Amadine och den tycker vi är nästan bättre och godare. Plus att vi har den hemma i grönsakslandet. Hårt tunnbröd, smör, skivad ljummen potatis, filéer av strömming, hackad röd lök. Jag har på några klickar crème fraîche men det tycker hustrun är fjant. Är du riktig nybörjare – gör som jag samt lägg på lite hackad tomat. Berätta det inte för någon surströmmingsfantast – då blir du häcklad – men du kan trots allt säga att du ätit en surströmmingsmacka.

Lageröl och en snaps tillhör ritualen och kulturen. Bästa snapsen till detta är Gammal Norrlands!
Smaklig spis.
Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *