Valet i Sverige 2022

Valdagen. Vi hissar vår svenska flagga för att hylla att vi har en fungerande demokrati. Promenerar i det vackra septembervädret ner till vår vallokal. Matsalen i en av ortens skolor. Jag tror att det är två vallokaler i orten vi bor i. Varje röstberättigad svensk medborgare får ett röstkort hemskickat. Med hjälp av det kan du antingen rösta i förtid (poströsta) eller rösta om du bor eller finns utomlands. Många röstar i förtid för att det är lite praktiskt men vi försöker rösta i vallokalen. Tycker det är lite högtidligt. Det är inte alla länder där varje röst räknas. Och att du är välkommen att vara med och titta på när rösterna räknas på kvällen/natten. Jag gjorde det en gång i samband med att jag gjorde ett reportage, det året, om valet.

Kö in i vallokalen, lite ovanligt. Det visar sig att valmyndigheten har ökat valhemligheten så att platsen där alla valsedlar ligger är avskärmad för insyn och där får du stå ensam och plocka åt dig de tre valsedlar du väljer. I Sverige röstar vi i tre olika val:
– Riksdagsvalet som handlar om de 349 platser som finns i Sveriges riksdag/parlament. I år är det åtta olika partier som kämpar om makten.
– Regionvalet. Sverige är indelat i 20 olika regioner. Regionerna har huvudansvaret för sjukvården och därtill näraliggande frågor samt en del om regionala trafikfrågor och kultur. Här kan fler partier delta, ofta lokalt kopplade till en region.
– Kommunvalet. Sverige är indelat i 290 kommuner. Här styrs det lokala samhället. Mycket mer sakpolitik hur skattepengarna skall fördelas på olika projekt. Här kan det också finnas flera lokala partier.

Vi stod i kö ungefär 20 minuter, men tyvärr såg vi flera som kom och vände i dörren. Konstigt! Här har vi en fungerande demokrati och det finns personer som inte kan ta sig den stunden som behövs, vart fjärde år, för att rösta. Hör på nyheterna nu på måndagsmorgonen att valdeltagandet har sjunkit med flera procent. Undrar hur mycket det beror på att valhemligheten har tryggats ytterligare?

Så är det min tur att stå framför valsedlarna med alla partiernas namn och dess kandidater. Det är tre olika lådor (som på bilden) med valsedlar i tre olika förre. En färg för varje val. Jag väljer en valsedel i varje färg, får tre valkuvert av en av valarbetarna och går in i min lilla ”hytt” där jag i lugn och ro stoppar ner en valsedel i sitt kuvert och slickar igen dem. Går till bordet med de två valförrättarna och lämnar mina kuvert. Legitimerar mig. Valförrättaren letar upp mitt namn i en lista och bockar av mig samt att jag röstar i alla tre valen och den andre valförrättaren lägger mina kuvert i var sin låda för respektive val.

Så är det gjort. Jag har utnyttjat min rättighet på de partier som jag tror och hoppas kan styra vårt land, vår region och vår kommun på bästa sätt de närmaste fyra åren.
Lasse

Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *