Ståhl Collection i Norrköping

Vilken konstupplevelse! Det var länge sedan jag blev så berörd av konst. Så bra, så bra curerat, så inspirerande miljö! Hoppas att det bara görs än mer tillgängligt för alla.

Vad skriver jag om?
Jag hade förmånen att få åka med Hallstahammars Konstförening till Norrköping och bl.a. besöka denna privata utställningshall i Norrköpings gamla industriområde. I den gamla yllefabriken, på ca 1900 kvm, huserar numera konstsamlaren Mikael Ståhl som visar upp delar av sin nutida konstsamling. Den spänner huvudsakligen över tiden från slutet av 1950-talet till idag. Omkring 170 verk, de flesta i stooort format, visas i denna utställning. Varje år byts en stor del av konstverken ut mot nya ur hans samling på ca 500 verk.

Det byggs för fullt framför nuvarande byggnad och det är lite ”tricky” att hitta fram till den tillfälliga entrén och via lite bakvägar. I och för sig rätt väl skyltat men visst blir det ännu bättre när området är färdigbyggt.

Vi var ett knappt 25-tal i gruppen. En dryg timmes guidning av en duktig och entusiastisk guide som gjorde nedslag i ett kanske 15-tal verk/konstnärer under vår rundvandring. Hon visade på symbolik och möjliga tolkningar av konstnärens intentioner, som jag säkert annars hade missat. En duktig guide kan aldrig underskattas för en djupare förståelse – även här. Därefter fri rundvandring i de stora lokalerna. Att vi dessutom var ensamma som besökare gjorde besöket extra lyxigt. Vi var enda grupp denna eftermiddag.

Ståhl Collection är f.n. endast öppet på lördagar + vissa kulturdagar som nu under Kulturnatten i Norrköping. Förstår att så länge entrén och vägen fram till den är ett enda stort byggnadshål är det svårhanterligt att slussa besökare bakvägar genom bakgårdar och andras trapphus. Kan du besöka dem under en lördag är du bara att gratulera.
Lasse
Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *