Naturfotografen Anders Geidemark/N

En väldigt vanlig onsdag för några veckor sedan.

En pensionärsförening har hyrt biolokalen i vårt lilla samhälle för att sprida lite glädje, gemenskap och kunskap om vår kanal och hembygd för sina medlemmar och andra daglediga. Anders Geidemark har skrivit och fotograferat en bok om Strömsholms kanal. Han har gjort det på uppdrag av Strömsholms Kanal AB och dess fem ägarkommuner och orsaken var att kanalen firade 225 år. Och eftersom kanalen och Kolbäcksån rinner igenom vårt samhälle är det säkert jättemånga som har gott om minnen och upplevelser kring vårt blåa band. I god tid före utsatt klockslag börjar publiken komma till biografen. Så småningom kan föreningen räkna in ungefär 120, vilket är jättemånga i dessa sammanhang.

Anders möter publiken ute i i entréhallen där bordet med boken som föredraget handlar om ligger tillsammans med några andra böcker han skrivit finns till salu för eventuellt köplystna åhörare. Ordföranden i pensionärsföreningen hälsar alla välkomna och Anders tar vid. Mikrofon och ljud fungerar utmärkt, likaså bildvisningen. Tiden flyger iväg. Anders trollbinder publiken med sina berättelser och stämningsfulla bilder när han följer kanalen och vattnets väg nedströms från Smedjebacken i norr ner till Mälaren i söder. En sträcka på ca 100 kilometer.

Efter dryga 90 minuter avtackas Anders av ordföranden och applåderna är långa, varma och ärligt menade. Anders är en mycket duktig berättare. Strax efter sitter han vid bokbordet ute i entréhallen och signerar böcker för glatta livet. En och annan omfamning hinns också med – det märks att han är en bygdens son och känner mycket folk. En trevlig och lyckad eftermiddag för publiken under knappa två timmar.

Kanske grundlades den trevliga eftermiddagen med att Anders var i biografen ett par dagar innan och ägnade någon förberedande timme. Kollade in att tekniken fungerade. Att ljudet var lagom högt, att inkoppling av hörselslingor var OK. Att den digitala bildprojektorn kunde stå på ett sådant sätt och ställas in så att bilden blev korrekt.

Komma dryga timmen innan föredragets början. Lasta ut böcker mm för ev. försäljning, ställa upp projektor, mikrofon, dator anslutningar, förstärkarsladdar på samma sätt som under testet. Vara klar i så god tid att han själv kan ta emot publik och hinna växla några ord här och där med besökare.

När alla gått hem är det bara att demontera allt, packa ihop teknik, fylla bilen och dra hemåt.
Det är kanske lätt att tycka att det måste vara ett glädjefyllt jobb att vara naturfotograf, men efter en massa tid i naturen, timtals väntande i gömslen, mygg, kyla, fel väder, … Bilderna och upplevelserna skall sedan förvandlas till intäkter. Den ”osynliga” arbetsinsatsen är mycket större än vad de flesta besökarna har en aning om.

En väldigt trevlig eftermiddag var det!
Lasse

Klicka på bilderna för att se hela bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA (Robotkollare) *