Våra Soppor

Vi gillar soppor! Till lunch, kvällsmat, till förrätt, när vi bara är lite hungriga, …
När vi lagar, blir det ofta över, bra att ha nästa dag. Lite fast-food är aldrig fel.
Oftast blir det under vinterhalvåret vi lagar soppa och vi har en förkärlek för soppor som är rotfruktsbaserade med en eller annan twist.

Här kommer några smakprov. Inte så mycket recept utan mer att få en tanke. Recept finns så lätt att få tag på, på nätet.

Jordärtskocka
Nu är det bra priser på jordärtskockor, så passa på att köpa och göra soppa. Denna gång blandade jag i lite äpple (hade glömt att köpa päron som annars passar väldigt bra). Stekte rökt sidfläsk att toppa med + hackat syrligt äpple. Jag lät fläsket puttra på låg värme med honung en bra stund. Onyttigt, ja kanske för kroppen men inte för själen. Gott!!!Jordärtskockssoppa 1 Jordärtskockssoppa 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fisksoppegryta
Det här är en favorit! Kan varieras i näst intill oändlighet beroende på vad som finns hemma eller i affären. I affärens grönsaksdisk finns det ofta ett tråg med soppgrönsaker (lite morötter, en bit rotselleri, en kålrotsbit eller palsternacka och purjolök). En utmärkt start. Receptet är väldigt fritt efter Anna Bergenström.
Fräs lök (purjolök eller gul lök) försiktigt i smör och olja. Fräs med ett paket saffran. Fortsätt att fräsa de rotfrukter du väljer (rotselleri, fänkål, morot, palsternacka, potatis, kålrot) två-tre rotfruktssorter brukar vi ta. Späd med vitt vin och fiskbuljong. Häll i en burk små cocktailtomater. Gillar du vitlök så hacka i en eller ett par klyftor. Du kan pressa i dem också men det kan bli lite beskt.
Extralyx: Pressa i saften från en apelsin samt en matsked Pernod. Späd med lite vispgrädde (frivilligt men gott). När du tycker att det är ca 5 min kvar så lägger du i fiskbitar. Lax har vi ofta, gös, torsk eller annan vit fisk är bra. Är det vardagsmat så blir det lite enklare, är det bjudmat lite mer påkostat. Har du lite gröna bönor så lägg i en näve. Gott och ser snyggt ut. Skuren paprika (gul eller röd) funkar också. Tycker du att det blir lite svårt att se vart fisken tog vägen i grytan (allt får en likartad färg) så sjud den försiktigt på sidan om och servera den separat till.
Gör iordning en aioli (vitlöksmajonnäs). Antingen fixar du en majonnäs från grunden eller så kan du blanda ihop köpemajonnäs med crème fraiche (blir lite lättare). Hacka eller pressa i vitlök efter egen smak. Gör aiolin först så den hinner få smak. Ett gott bröd till. Vin är inte fel det heller.
Fisksoppegryta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blomkålssoppa
Systembolaget har en kundtidning som heter ”Bolaget”. Ur senaste numret har vi gjort deras recept på Blomkålssoppa. Tidningen har cider som tema i både recept och som dryck. Vi valde svensk torr cider från Kivik. Jag tyckte inte att det var helt lyckat, Ulla gillade det mycket mer. Jag skulle kolla med en annan sorts cider, kanske någon fransk nästa gång.
BlomkålBlomkålssoppa m cider

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potatis och Purjolökssoppa
Vichyssoise heter den här klassiska soppan på matfranska. Mycket god.
Strimla purjolök och fräs på svag medelvärme i smör och rapsolja. Häll i den skalade och tärnade potatisen, fräs en stund till. Späd med kraftig grönsaksbuljong och mjölk. Koka tills potatisen mosar sig. Kör i en matberedare.
Eftersom soppan är lika god varm som kall måste du bestämma dig nu:
– Serveras den varm fortsätter du med salt och vitpeppar och avrunda smaken med en skvätt vispgrädde. Toppa gärna anrättningen med hackad gräslök eller finhacka det gröna på purjolöken. På bilden är den dessutom toppad med knaperstekt bacon. Gott det också.
– Serveras den varm smakar du av med salt och vitpeppar. Ställ den kall och precis före servering rör du i en skvätt grädde. Toppa på samma sätt.
Purjolökssoppa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pumpasoppa
Köp en lite lagom stor Butternutspumpa, ca 600 g brukar vara bra storlek. Räcker till 4 stadiga tallrikar. Dela, ta bort kärnhuset, skala bort skalet och skär resten i ca 1-2 cm stora bitar. Koka i grönsaks- eller kycklingbuljong tills de är lagom mjuka. Kör i mixer med lite av kokvattnet/buljongen. Späd efter behov och slå i en skaplig skvätt vispgrädde. Salta o peppra.
Hacka hasselnötskärnor lite grovt tillsammans med köpta pumpafrön. Rosta lite försiktigt i torr stekpanna. Toppa soppan med detta. Lägg gärna till lite plockade timjanblad. En skvätt god olivolja runt om är gott. Har du bakat eller köpt ett gott surdegsbröd är det utmärkt till.
Pumpasoppa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordärtskocksoppa
Nu börjar det bli bra pris på jordärtskockor. Fyll upp med vatten i en kastrull och pressa i en halv citron. Skala skockor, dela om de är stora och lägg ner direkt i vattnet. Citronjuicen förhindrar skockorna att mörkna. Koka skockorna varligt tills de är mjuka (med lite motstånd kvar). Häll av vattnet, låt ånga av. Mosa. Späd med vispgrädde, kanske en skvätt mjölk (röd), kanske en aning citron till eller vitt vin till lagom soppkoncistens. Du kan även späda med grönsaks eller kycklingbuljong. Salt och vitpeppar efter tycke o smak.

Vi gillar knaperstekt bacon i många soppor. Stek baconskivor (medelvärme, låt rinna av på hushållspapper) smula lite lagom  och strössla över. Eller som här, lite stekta trattkantareller. En skvätt god olivolja är aldrig fel. Brukar slå en ring runt i tallriken.

Jordärtskocksoppa