Vi gillar just nu

Grillad fläskkarré med grönsaksröra och friterad mozzarella
8 maj 2021

Tittade på Mästerkocksprogrammet med ”småkockarna”. De gjorde häromveckan en rätt med bl.a. friterad mozzarella. Friterad med en sk. airfryer och eftersom vi har en, vill vi testa.

Så här gjorde vi.
Ganska tjocka karréskivor med ben. BBQ glazades. Plockade ihop de grönsaker vi hade och gjorde en grönsaksröra, typ Caponata. Fräste hackad rödlök, vitlök försiktigt i olivolja. Fräste en rejäl klick med tomatpuré. Hackade i aubergine, blekselleri och färska tomater. Färsk timjan, salt och svartpeppar. En skvätt vitt vin. Grytan fick sjuda närmare en timma. På slutet fick några stora vita bönor åka i (de var över från igår). Grönsaksröran skall vara ganska fast.

Köttet grillas och osten vänds runt i en smet av ägg, vetemjöl och majonäs. Vi delade osten i för små delar. Nästa gång blir det max halverade. Himla gott.

Shakshuka
4 februari 2021

Vi prenumererar på ICAs matkasse Inspiration sedan ett tag. En matkasse med råvaror till tre dagars måltider för fyra personer. För oss som är två räcker det till sex dagar. Kul med lite nya recept och råvarukombinationer, Bra att bli ”tvingad” upp ur invanda smakhjulspår. Allt har funkat jättebra, fräscha råvaror och recept.

Såg fram mot denna måltid med rötter i mellanöstern/nordafrika. Läst om den och på bild ser den snyggare ut än här, men det är väl smaken som räknas. När jag googlar på rättens historia står det att den oftast ätes till frukost/brunch. I vårt fall blev det middag dag 1 och lunch dag 2. Recept finns i många varianter – lättast att söka på nätet. I grunden är det en grönsaksgryta med lök, tomater, paprika plus en massa kryddor. I vårt recept ingick stora vita bönor samt att pochera ägg direkt i grytan – och det är det jag sett i tidskrifter innan.

Rätten är lättlagad, men många ingredienser och kryddor. Blir godare ju längre den puttrar. Ännu godare dagen efter då vi åt den med lite stark stekt korv. Vi åt bulgur som tillbehör.

Shakshuka med pocherade ägg (det vita som anas).

Fusk Jansson
16 januari 2021

Läste det här tipset/receptet i en blogg/tidning. Och eftersom jag älskar Jansson kunde vi inte låta bli att testa. Det bygger på att använda en färdig potatisgratäng som grund.

Recept
Skala och skiva två gula lökar. Stek dem varligt i en större panna.
Smörj en ugnsfast gratängform.
Blanda ihop 1,5 dl grädde och spad från en ansjovisburk (ta mer eller mindre beroende på hur du gillar smaken)
Ta upp och spara en del av löken till garnering.
Häll i gratängen, 800 g, (vi använde Peka) i lökpannan, späd med grädde och ansjovisspadet. Koka upp och sjud några minuter.
Fyll gratängformen med en del av potatisblandningen, varva med ansjovis. Spara några till topping. Avsluta med potatismassan.
Toppa med ansjovis och resten av löken. Kanske lite ströbröd också.
Gratinera mitt i ugnen i ca 15 min. Håll koll så att det inte bränns. 
Ta ut och garnera med lite dill.

Öl och en liten snaps var inte fel.
Inte är det en Jansson, men smaken var himla god. Kanske kan bli som tillbehör till någon rätt. Stekt gös kanske – ansjovis är en god kombo till gös och abborre.

Fusk Jansson

Laxcarpaccio
5 januari 2021

Tina den frysta laxen en del. Det blir lite lättare att skära tunna skivor då.
Receptet sa att pensla tallrikarna med kryddan Sambal Olek. Den är rejält stark så jag var rätt försiktig. Annars brukar jag ta lite olivolja blandad med pressad lime.

Laxskivorna. Ibland blir de inte så tunna som jag vill. Bara att lägga dem på en skärbräda och pressa ut med handflatan eller stekspade till lagom och jämn tjocklek. Lägg ut på tallriken och så många som du tycker är lagom till förrätt. Blanda ihop lite olivolja, mer limesaft och lite peppar. Ibland hackar jag ner lite röd peppar. Pensla ut blandningen på laxskivorna. Den här gången toppade jag med hackad avokado + lite tångkaviar. Hackad mango är också (finns fryst) gott. Låt stå ca 10 min tills laxskivorna ”vitnat”. Då är laxen ”tillagad”. Det är limejuicen som är viktig för tillagningsprocessen. Pynta med lite salladsblad/bladkrydda.

Enkel och god förrätt.

Kungskrabba med misorisotto, rostad jordärtskocka och svamp
1 januari 2021

Recept från Allt om Mat
Vi följde receptet nästan till punkt och pricka. Valde kastanjechampinjoner som svamp. Tog en liten skvätt vin i risotton också. Lite extra misopasta. Valde också en vit bourgogne som vin, fast ett annat märke. Passade alldeles utmärkt.

Även om anrättningen kanske ser lite rörig ut så är det smakmässigt en veritabel smakbomb. Istället för Kungskrabba (visserligen himla god – men dyr) kan havskräftstjärtar eller räkor väljas.

Lammrostbiff med krossad potatis och yoghurtsås
13 september 2020

Egentligen inte några konstigheter. Lammet steks lite runt om och sedan ugnsbakas. Potatisen kokas nästan mjuk med skal och krossas lite lätt – därefter läggs de på eldfast fat, får en smörklick på sig och in i ugnen på hög värme. Vänta tills du tagit ut köttet och lagt det i foliepapper. Såsen görs genom att hacka lite blast av salladslök, kör det i mixer med lite vitlök, ett par dl turkisk yoghurt + salt och svartpeppar. Ånga resten av salladslöken (lägger det i en metallsil och har den över en kastrull med kokande vatten) tills den är lite mjuk.
Lyxade med ett väldigt gott vin jag fick i present en gång. Gott!


Bruchetta med tomat
10 september 2020

Vi har skrivit om tomatbruchetta tidigare men kan inte låta bli att påminna om det. Vi har städat ur växthuset och plockat ner alla tomaterna.

Hacka tomaterna i 1-2 cm bitar. Salta och ha på lite svartpeppar. Addera lite vitlök, finhackad eller pressad. Den här gången var flera av tomaterna rätt ”blöta” så röran fick ligga till sig en liten stund så att de vätskade ur sig.

Sila bort vätskan, riv över lite basilikablad, slå på en lite skvätt god olivolja. Vi rostade ett par brödskivor (blir nog godare med stekta, men idag hade jag lite bråttom med lunchen) och la på tomathacket. Alltid himla gott!

Tomatbruchetta – mmm så gott!

Flankstek och zucciniplättar
6 september 2020

Börjar med zucciniplättarna (se recept långt tidigare på denna matsida) och steker dem färdiga grillar flanksteken snabbt, bara någon minut eller så/sida. Några egenodlade tomater, färdigköpt bea. Smakrikt vin på druvan Tannat.
Så enkelt – så gott.

Surströmming
31 augusti 2020

I fredags var det dax för årets surströmming. Vi är inga hardcore fan. Vi rensar ordentligt och kanske fegar lite. Men vi gillar det.

Vi köper surströmmingsfiléer. Öppnar burken under vatten i en stor bunke utomhus. Drar av skinnet och lägger de färdiga filéerna på en tallrik. Hårt tunnbröd. Kokt skivad potatis. Finhackad rödlök. Jag tar gärna lite gräddfil eller crème fraiche på. För ännu mera nybörjare – hacka lite tomater och ha på.

Öl och en liten snaps sitter klockrent. Tycker att Gammal Norrlands är den bästa till surströmming.
Skål!

Burken med filéerna!
Rensat och klart. Dags att göra mackan/klämman.
Njuuut!

Ossobuco
29 augusti 2020

Lite premiär inför hösten och alla grytor som kommer nu.
I orginalrecept på Ossobuco lagas det alltid på kalvlägg. Men det är inte alltid lätt att få tag på. Gör därför ofta rätten på bra högrev + något/några märgben.

Förbered med att tärna grönsaker och putsa köttet. Jag bryner köttet runt om först i gjutjärnsgrytan, lägger det i en skål på sidan. Forsätter med att bryna grönsakerna försiktigt, lägger tillbaka köttet. I med tomatpurén, rör om och låter den bli lite brynt, pudrar över mjölet, rör om och ser till att det inte klumpar sig. I med tomaterna + buljong och vitt vin + salt, peppar och hackad basilika. Nu får det puttra på jättesvag värme i ca 90 min.

Gör risotto milanese, dvs vanlig risotto men kryddat med saffran. Är inte speciellt snål med den rivna parmesanosten på slutet. Vid serveringen strösslar jag lite gremolata (hackad persilja, rivet skal av citron och finhackad vitlök) över köttet.

Den här kvällen blev det ett mustigt Chiantivin. Gott!


Tärna/hacka grönsaker
Putsa köttet, skär i ganska rejäla bitar
Kött och märgben bryns runt om i gjutjärnsgrytan
Puttrat på låg värme, drygt 90 min senare.
Gremolatan på toppen. Egentligen ser inte grytor så himla snygga ut på bild. Men i munnen är det en klar vinnare.

Torskrygg igen
25 februari 2018

Köpte färsk norsk skrei-torsk häromdagen. Det är lite lyx vid den här årstiden.

Vad är skrei? 
– läs artikeln hämtad från Mitt Kök.
Det görs festivaler kring skrei, den är kvalitetsmärkt och dess vandring gör fisken muskulös vilket resulterar i ett delikat kött med utsökt smak. Mitt kök berättar allt du bör veta om denna havsdelikatess! 

– Den norska torsken skrei är en fantastisk råvara, inleder kocken Nils Erik Molinder när han talar med Mitt kök.

Men vad är det som gör fisken så fantastisk egentligen?

Skrei beskrivs som norsk torsk när den är som bäst. Fisken kommer från världens största torskbestånd, januari till april är tiden då Skreien enligt tradition fiskas och avnjuts.

– Under vintertid är det dags för skreien att leta sig mot fastlandet och då vandrar stora mängder in till kusten. Skrei betyder på norska just vandring, berättar Nils Erik Molinder.

Tillagningen är ganska enkel. Rimma torsken 30-60 minuter före – blir fastare och vitare kött. Vi valde att laga den i ugnen, ca 175 grader till 50 graders innertemperatur. Låt vila under folie.
Rödvinssås. Ganska mustig sås med lite hackad morot + charlottenlök + en kvist timjan. Vanligt potatismos. Brynt pancetta denna gång. Serverades med rött vin, Pinot Noir.

Klassiskt gott. Brukar göra den med bacon, vilket jag tycker nog är lite godare. Upplevde att pancettan blev för salt. I Norge är det vanligt att dricka rött Bordeaux till – det är nog ett bättre val. Pinot Noir blev lite tam till den kraftig såsen.

Färska primörer
23 juli 2017

Det enkla, det rena = det bästa.
Få rätter kan mäta sig mot årets allra första primörer direkt från kökslandet. När tiden från skörd till middag är under en timma. Premiären i år bestod av morötter i blandade färger, cirkelbetor, sockerärtor och naturligtvis potatis.

En klick smör med havssalt är bästa tillbehöret tycker jag. Prövade även med hollandaisesås och en limeaioli. Gott, men smöret är bäst. Till detta ett egensinnigt vitt vin med halmgul färg från Priorat i Spanien. Gott men kanske lite för klen syra.
Lasse

Primörer-1

Primörer-1-2

Tapas med ost och sardeller
31 augusti 2016

Var hos goda vänner och blev bjudna på det här som tilltugg. Onödigt gott och dessutom enkelt att tillaga. Ingen nackdel. Vi har provat både mousserande rosévin, stilla rosévin och stramare chardonnay till. Alla funkar, men det är nog bra med ett syrarikt vin.

Skär skivor av Mancego ost (spansk hårdost) i skivor, lägg på en bit rak sardellfilé.
Njuuuut!
Lasse
Tapas Mancego ost m sardeller

 

Grillad entrecote med Stolt Fjällskivling
31 augusti 2016

Nu är det inte så att alla dessa måltider har ätits samma dag. Blev bara så att jag rensade bildförrådet på matbilder och tänkte att jag kunde dela med mig av dem.

Vi fick några hattar av Stolt Fjällskivling häromnyss av goda vänner.  Det är inte ofta vi haft den förmånen och nu var det så länge sedan, att jag glömt smaken.

Enkelt är bäst. Ett par skivor entrecote hamnade på grillen, bara saltade och pepprade. Det räckte med en min/sida. Det gäller att ha termometern till hands. Ibland går det fort när grillen är het.

Fjällskivlingen var ju det som var huvudnumret. Salt o peppar, långsam stekning av hela hatten med SMÖR . Himmelskt gott! Är nog den godaste svampen jag ätit. Tyvärr blir den lika mörkbrun som köttet, så det gör sig inte så bra på bild.
Lasse
Entrecote m Stolt Fjällskivling 1 Entrecote m Stolt Fjällskivling 2

 

 

Grillad gravad lax
31 augusti 2016

Det här är en favorit hos oss. Ätes ofta under sommaren.
Ta en lagom bit lax med skinn. Grava den 1 – 2 dgr. Torka av gravningsvätskan och grilla på skinnsidan tills knappt halva laxen börjar bli vitaktig. Då är delen närmast skinnet mer tillagat och överdelen mer gravat. God smakkombo. Vi serverade laxen med färska rotfrukter från landet tillsammans med hollandaisesås. Ett enkelt chardonayvin från Frankrike till.

Ibland serverar vi den med svampsås. Också mkt gott.

När jag gravar tar jag knappt 4 msk salt och drygt 4 msk socker per kilo lax. Stöter lite vitpeppar och blandar ihop. Lägger på lite dill. In i en plastpåse, försluter och låter det ligga någon timme eller så i rumstemperatur så saltet och sockret börjar vätska sig, sedan in i kylskåpet. Inför grillningen (när det bara är Ulla och jag) delar jag laxen i två portionsbitar. Skär ner till skinnet. Är vi många så det blir en stor bit lax gör jag inte det utan serverar hela på en stor skärbräda. Laxen går lite lätt sönder när man skär den i efterhand, därför delar jag den lätt när vi bara är två och vi vet hur mkt vi äter.
Lasse
Grillad gravad lax 1 Grillad gravad lax 2

 

Grillad slaktarbiff
17 juli 2016

I försomras åt jag slaktarbiff till lunch på restaurang Varda i Västerås. Gott, men vad är detta för styckningsdel? Det finns väl inget som heter så. Näää. Korrekt namn på svenska är Njurtapp. Vilket är en del av Kållapen. En annan del av Kållappen är Flankstek som sitter ner mot ljumsken. Googla styckningsschema så blir du klokare.

Jakten på njurtapp inleddes för att pröva på grillen hemma. Under jaktens gång sprang vi på Flankstek (som enligt Åsby Kött och Vilt behöver möras en månad för att bli bra) på Lidl. Vakumförpackad och färdigkryddad för grillen. Vi har nu prövat Flankstek flera gånger. Först som den var färdigkryddad. Köttet kraftigt, mört och bra, men vi gillade inte den färdiga marineringen. Har nu gjort så att vi skrapat av så mycket som möjligt av kryddningen och gjort egen. Riktigt bra nu. Kan rekommenderas.

I fredags hittade vi färsk njurtapp (och Flankstek) på City Gross i Västerås. Två njurtappar inhandlades. Marinerades, grillades (56 grader + vila i folie 10 min) och avnjöts med rostade rotfrukter, eget aromsmör och grillad citron. Mycket gott, kraftigt kött med smak av vilt och kanske lever. Tog ca 25 att grilla på ca 150 graders värme. Flanksteken tar en dryg kvart. I mitten av Njurtappen går en kraftig sena som får skäras bort efter grillningen. Notera att köttets fibrer går åt olika håll på resp. sida av senan så du skär tvärs över fibrerna. Annars blir det lite segt.

När vi jämför smakerna så kanske Flanksteken vinner. Gott båda två i alla fall. Ett rödvin på Shiraz/Syrah druvan var helt OK.
Lasse
Njurtapp på grillen 1 Njurtapp på grillen 2 Njurtapp på grillen 3

 

Njurtapp på grillen 2BHemgjord Pesto
2 juli 2016

Grundreceptet kommer från en bok ”Förälskad i olivolja”.
50 g färsk basilika (motsvarar ca 2 krukor från affären)
2 vitlöksklyftor, krossade
1 nypa salt
50 g pinjenötter
1 dl färsk riven parmesanost
Lite nymald svartpeppar

Kör basilika, vitlök, salt och nötter till en jämn smet i en matberedare. Tillsätt olivoljan och riven parmesanost. Kör en stund till. Smaka av med svartpeppar. Peston skall ha en krämig konsistens.

Så långt bokens recept (en väldigt bra kokbok!). Vi odlar rätt mycket basilika (det är den gröna sorten ”Genovese”) och då blir det rätt dyrt med pinjenötter. Istället tar jag skållad mandel.  Och använd riktig färsk parmesan. Köp i lös vikt i en ostaffär.
När du plockar basilikan så nyp av stjälken precis över två blad. Då växer det ut två nya stjälkar. Efter ett tag kan du skörda igen. På samma sätt. Basilikan blir bara större med tiden. Tag inte med de nu ganska grova stjälkarna. När det börjar bli risk för frost skördar jag allt eftersom basilikan blir alldeles svart så fort temperaturen kryper ner mot +5 eller lägre.
Jag lägger en lagom mängd, 1-2dl, (så det passar till pasta, fylld lax eller annat) pesto i en frysplastpåse. Kramar ur så mycket luft jag kan, knyter till och sedan in i frysen. Tinar jättefort och klarar sig i frysen i ett år.

Lasse P
Basilika

 

 

 

 

Ostbricka
4 maj 2016

Hittade en matbild till när jag letade rätt på den nedan.
Vi köpte ett par riktigt goda och vällagrade hårdostar för någon vecka sedan eller så.

En 32 mån lagrad Parmesanost och en 18 mån lagrad Peccorino. Lite jordgubbar och skaplig Balsamicco vinäger. Och ett stadigt rödvin.

Vilken fest!
Lasse

Jordgubbar, Parmesanost och Peccoriniost

 


Klassisk festmat

4 maj 2016

Det var länge sedan vi skrev här. Vet inte varför egentligen, vi äter och lagar mat varje dag. Försöker och få till en bättring nu.

Ibland är det enkla och traditionella gott. Häromnyss firade vi med en bit oxfilé, rotfruktsgratäng, ugnsbakade halverade småtomater och en bra rödvinssås. Ett gott rödvin till. Mmmmmm….
Lasse
Oxfilé m gratäng

 

Kräftsallad
31 oktober 2014

Jag/vi gillar sallader. Kanske inte alltid så snyggt iordninggjorda, men en grönsakssallad med lite kyckling/kött/fisk/skaldjur/ …. är ofta himla gott. Den här dagen hade vi båda ätit lunch ute med lite olika lunchsällskap så på kvällen fick det räcka med en sallad.

Strimlad romansallad, väl avrunna kräftstjärtar, delade kronärtskocksbottnar (kan gärna skippas), skinnfria grapefruktklyftor, avokado bitar, krutonger och rejält med parmesanost  hyvlat över. En vinägrett på citron till.

Boulder Bank, ett fruktigt och friskt Sauvignon Blanc vin från Nya Zeeland matchade syrorna riktigt bra. För övrigt ett ofta förekommande vin hos oss. Prisvärt och bra tycker vi.
Lasse
Kräftsallad

 

Smörstekt gös
27 augusti 2014

Det är inte så att vi inte ätit. Men det har varit en rörig sommar och jag har inte haft tid och lust att beskriva goda matupplevelser. Men sakta böjar saker ordna till sig och därmed lite bättre om tid för detta.

Nyss åt vi smörstekt gös tillsammans med lättkokta tärnade cirkelbetor (smakar som rödbetor men lämnar ingen röd färg efter sig) som vi brynte tillsammans med kapris. Skirat smör och alldeles nyplockad liten sparrispotatis. Jag är barnsligt förtjust i kombinationen med betor och kapris. Tar du kapris från burk så låt lite spad följa med – vinägersmaken är viktig. Om du tar saltad kapris som du kanske behöver spola av så får du tillsätta lite vinäger för att få fram syran. Vi matchade syran och smöret med ett friskt vin gjort på Chenin Blanc druvan som har en lite speciell smak och en frisk syra.
Lasse

Sörstekt gös med betor o kapris

 

Fårost från Lindholmen
9 mars 2014

Inte så långt hemifrån finns en liten lokal mathantverkare som gör fårost. Lindholmens gårdmejeri. Igår avnjöt vi en av hennes ostar. Tillsammans med en Zinfandel som passade riktigt bra. Rekommenderas – men låt den bli riktigt rumsvarm. Ta fram osten på morgonen för att avnjutas på kvällen. Finns att köpa på Slakteriet – Västerås nya saluhall.
Lasse
Ost från Lindholmen

 

Jordärtskockskräm med löjrom
20 oktober 2013

Jordärtskockorna börjar komma till bra priser i affärerna nu. Jag gjorde en kräm på kokta skockor. Mixade med lite, lite creme fraiche. Toppade med lite löjrom. En gurksallad med en marinad av salt och citron (saft + skal) och lite dill. Lite rapsolja omkring. Allt toppat med knaperstekt, smulad bacon. Ett glas mousserande vin som tillbehör. Gott!
Lasse
Jordärtskockskräm med löjrom

Tomatbruchetta
Höstdagjämningen 2013

Vi har massor av tomater kvar på landet och i växthuset. Snart blir någon natt för kall och då är det inga tomater kvar. Nu börjar vi äta på ackord!

Dela tomater, plocka bort kärnor och det mesta av det blöta och hacka. Salta, peppra, pressa i någon vitlöksklyfta eller två och det sista av sommarens basilikablad. Häll på lite god olivolja. Rör om försiktigt.  Stek (eller rosta) varsin brödskiva försiktigt i smör eller olja. Skeda över tomatröran. Njut av sista sommarfläkten.
Lasse
Tomatbruchetta

 

Torskrygg är en återkommande favorit
Höstdagjämningen 2013

Förmodligen äter vi fisk alldeles för sällan, fast vi inte tycker det. Kanske är det bara då som kameran kommer fram. Idag blev det pocherad rimmad torskrygg med potatismos med både rotselleri och palsternacka i moset för att matcha rödvinssåsen bättre. Lite knaperstekt bacon på toppen. Resten av rödvinet i flaskan (Pinot Noire) i glaset. Gott.
Lasse

Torskrygg m rödvinssås

Torskrygg
Början av augusti 2013

Det har blivit mycket grillat i sommar. Kyckling, fläsk, nöt och framförallt lamm. Fisk ibland, oftast kött. Det kan bli för mycket och för ofta ibland.

Köpte torskrygg på ICA. Sådana där förpackningar med fyra fiskbitar på lång rad i frysen. Kanske inte så glassigt men praktiskt. Tinade en till oss var + lite djupfrysta räkor med lite salt ovanpå. La torsken i saltat vatten en halvtimme innan tillagning. Den blir lite fastare och skivar sig bättre.

Lägg fisken i en ugnseldfast form med en smörklick och lite, lite vitt vin. In i ugnen på ca 150 grader. Vänta till fiskbiten uppnått 53-55 grader. Under tiden kokas den färska (sparris)potatisen, likaså färska morötter och sockerärtor. Smöret nötas och bottensatsen silas bort. Färsk pepparrot rives. Lite vin i glaset. Härligt. Lite vardagslyx som avbrott till allt det grillade.
Lasse
Torskrygg

Lax i foliepaket
Midsommarafton 2013

Koka färskpotatis lite nätt. Skiva och lägg i botten på några ugnsfolieark. Lägg en stadig skiva lax över som du saltat och pepprat. Lite kryddsmör (smör, salt, valfritt persilja/salvia/dill och citron) klickas ovanpå. Sugersnaps eller sockerärtor, gärna sparris (som tyvärr var slut i affären denna dag), lite skivad rädisa för färgens skull och salladslök.
Vik ihop foliepaketen. Lägg på grillen (indirekt värme) ca 25 minuter. Gott vin till. Svensk sommar.
Går att kombinera med olika sorters fisk och olika grönsaker.
Lasse
Lax i folie till grill 1

 

Lax i foliepaket på grill 2

Risotto med prosciutto
Måndag 25 mars 2013

Ytterligare ett recept från de nyinköpta kokböckerna (bokrean). Denna gång av Tom Sjöstedt. En bok med vardagsrecept med en tvist. Ganska lättlagat, ganska snabbt. Många recept där du lagar mycket av någon råvara och återanvänder den dagen därpå i en annan kombination. Vardagssmart. De flesta recept vi lagat har varit goda.
Här är det vanlig risotto: Fräsa lök, vitlök och risottoris i olivolja. Koka in vitt vin och koka mera med kycklingbuljong. Rör i parmesanost och en klick smör. Servera med prosciutto, ugnasbakade hela vitlökar och småtomater. Ett snällt italienskt rödvin. Så var vår senaste fredagskväll.
Lasse

Risotto med prosciutto

 

Rotmos med rimmad fläsklägg och hemmagjord senap
Torsdag 21 mars 2013

På bokrean köpte jag onödigt många kokböcker – igen! Leif Mannerströms Husmanskost var en av dem. Köpte den mest för att jag har ett dåligt samvete för att jag lagar alldeles för lite husmanskost. Jag åt det med glädje som lunch under alla de år jag arbetade, men här hemma blir det inte så ofta. Kanske för att det är lite omständligt, blir godare i stora kok och blir lite stökigt runt om.
Tyckte nog att en välfylld kokbokshylla borde ha minst en kokbok om svensk husmanskost som motvikt till alla kokböcker om italiensk mat.
Häromdagen lagade jag receptet ovan enligt mäster Mannerströms anvisningar. Så himla gott det blev! MEN, en stor varning för senapen. Står i receptet att han gillar senap med krut i. Pass upp, trumhinnorna nästan blåstes ut. Han är krögare och måste tänka på ekonomin. Det här blir den drygaste senapen jag ägt.
Lasse
Rotmos och rimmad fläsklägg

Jordärtskocksoppa
Lördag 9 februari 2013

Onödigt gott!!!!!!
Just nu är det bra priser på jordärtskocka i affärerna. Ca 30:-/kilot för jättefina såg jag på ICA igår. Vi gjorde soppa tidigare i veckan. En rejäl sats. Den räckte även till lunch dagen efter. Nästan godare då. Det finns gott om recept, googla och finn en som du verkar gilla. Här är våra riktmärken:
– Skala jordärskocka (lägg i vatten med citronsaft – annars mörknar den fort)
– Hacka lök/purjolök/vitlök lite smått. Fräs försiktigt i smör utan att det tar färg.
– Späd med kycklingbuljong + några deciliter vitt vin. Lägg i de delade skockorna.
– Småkoka tills de är mjuka.
– Kör alltsammans i mixer eller matberedare så det blir finfördelat.
– Tillbaka till  kastrullen. Späd generöst med grädde. Smaka av med vitpeppar och salt. Kanske en aning vin till.
– Servera i varma tallrikar. Lägg gärna på lite smörstekt svamp (på bilden bitar av gula kantareller), kanske lite knaperstekt bacon (småfördelat), pynta med något grönt som passar i smak (timjan, hackad gräslök)
– Till sist. Droppa över lite vit tryffelolja.
– Ett glas vin till (gärna samma typ som du hällde i soppan).
Himmelriket är nära!!!!!!!!
Lasse
Jordärtskocksoppa

Sydfransk fisksoppa
Söndag 3 februari 2013

Bouillabaisse är det vedertagna namnet på en sydfransk fisksoppa. Vi brukar ofta göra en variant på den där vi reder av med lite (eller mera) grädde. Igår gjorde vi en annan variant, ny för oss, som blev himla god. Fräs grovhackad lök försiktigt i rikligt med smör och olja, fräs saffran och vitlök. Späd med krossade tomater och vin. Sjud 15-20 min. Häll i strimlade grönsaker (purjolök, morötter och fänkål) samt en pressad apelsin och några matskedar Pernod. Smaka av med salt och peppar. I med fisken skuren i bitar om ca 2-3 cm. Låt fisken bli precis kokt. Lägg i ev. räkor, musslor eller andra skaldjur. Servera genast. Aioli till. Ett gott bröd passar också bra, om du inte håller på med GI-metoden.
Lasse

Fiskgryta Pernod
Fiskgryta

Ankbröst med pumpapuré
Måndag 28 januari 2013

Ankbröst har vi gillat länge. Till vinterns alla helger har det kryllat av recept med ankbröst och pumpa som tillbehör. Ärligt sagt har vi aldrig gillat pumpa men tänkte att vi kanske måste ge det en chans till. Receptet vi inspirerades av sa att det skulle vara Butternutpumpa – en för oss ny erfarenhet. Så gott det blev!
Nu har vi lagat flera varianter och varierat med några olika tillbehör. Den här helgen gjorde vi pumpapuré på rostad pumpa. Picklade morötter, lättbrynt rökt sidfläsk och en rödvinssky efter Leif Mannerström. Och med hjälp av butikschefen på Erikslunds systembolag i Västerås testade vi en Pinot Noir från Chile – Duette – som funkade utmärkt! Tack till dig. Vi har prövat lite olika Pinot Noir (som är en klassisk druva till anka), men de har alla varit lite för mesiga till vår variant med mycket smakrika tillbehör.
Lasse

Ankbröst med Butternutspumpa

 

Fruktstund för vuxna
Söndag 20 januari 2013

Apelsinsallad är vi sålda på just nu. Med svarta oliver, rödlök och en dressing på olivolja, rödvinsvinäger + lite svartpeppar och salt.
Skär rent apelsinerna, skiva dem. Varva dem med tunnskuren rödlök, kanske persiljeblad eller mynta. Jag är inte så förtjust i mynta så det blir det sällan. Blanda i ordning dressingen och slå över. Salta vid bordet med flingsalt och ha en svartpepparkvarn i närheten.
Vi har börjat äta detta som mellanmål. Idag blir det till förrätt innan vi skall äta en kyckling med apelsin. Ni märker den röda tråden? Couscous till. Blir säkert gott.
Lasse

Långkokens tid är nu
Söndag 13 januari 2013

I helgen har stora järngrytan kommit fram. Helgernas jäkt och stress är förbi och långkokens tid har kommit. Lammet skars i lagoma bitar och bryntes. Gul lök, vitlök, purjolök, aubergine, tomatpuré, vatten, en potatis och små tomater. En stillsam sjudning i drygt en timme. Va´ gott det blir!
Lasse

Öltest inför julhelgerna
Söndag 9 december

Igår provade vi några sorters öl inför kommande helger. Klar favorit blev Oppigårds Winter Ale. Riktigt god! Rekommenderas, men inget för dig som tycker att ljusa lageröl är det bästa som finns.
Lasse

Kajplats 9 i Västerås
Onsdag 30 oktober

Vi är ett gubbgäng (gamla arbetskamrater) som går och äter lunch tillsammans en gång/månad. Trevligt! Struntprat, tips och idéer, mat och vin, lite skvaller och mycket skratt.
I fredags var vi på restaurang Kajplats 9 i Västerås. Ligger nere vid hamnen i gamla tullhuset med direkt utsikt över en del av hamnen. Jag har varit där tidigare och de har himla god mat. Dyrare än övriga lunchrestauranger, mellan 115 – 145 för dagens lunch. Men ibland måste man unna sig.
Som överraskning serverades en lite löksoppa som förrätt. Gott och trevligt.
Lasse

Delar av lunchgänget i beställningsläge.

 

Löksoppan som kom in som överraskning. God!

 

Bouillabaisse
Torsdag 18 oktober

Mellan alla regnskurar skördar vi det sista för säsongen. Häromdagen tog vi in fänkål och vitlök. Inget av det blev imponerande stort/rikligt. Förmodligen fel jord + blötan. I vilket fall som helst är det en speciell lycklig känsla att tillaga fisksoppan med en del egna skördade grönsaker. Även om det inte räcker till så många soppor.

Lasse

Inte blev den stor, men smaken är bra!


De minsta lökarna är inte större än en tumnagel och smaken är så försiktig att det går åt massor för att få lagom vitlökssmak.

 

Ny ostaffär i Västerås

Onsdag 26 september

Nu har det äntligen öppnat en ny ostaffär i Västerås. Jag tror den heter Elisabeths Ost & Delikatesser. Ligger bredvid restaurang Varda. Tittade in där häromdagen som hastigast. Trevligt intryck. Inte något jättesortiment men större än flertalet livsmedelsbutiker (men kanske ICA-Maxi på Hälla matchar det). Saknaden efter en välsorterad butik har varit stor sedan Ericssons la ner. Nu gäller det att besöka affären. Handla, prova, testa kvalitet och utbud. Vad gäller servicen verkar den bra. Jag efterfrågade en av mina favoriter. Den nordfranska Pont l éveque. Verkade som de skulle ta hem den. Skall kolla lite bättre på fredag när jag är i stan.

Lycka till och hoppas många blir kunder.

Lasse

Sortera recept

Söndag 16 september

Vi river ur recept från tidningar och tidskrifter. Plockar broschyrer och skriver ut recept från nätet. Det blir mycket osorterat i en hög. Nu sorterar vi. På altangolvet. Det gäller att ha en stor yta! Kastar det som inte känns lika aktuellt idag som när vi sparade det. En hög med recept som vi snart skall provlaga (en med rimmade pilgrimsmusslor gjorde vi i fredags – gott), annat som Ulla sorterar och klistrar in i en bok/pärm. Ordning och reda. Känns alltid lite befriande att få bort osorterade högar. En form av frihetskänsla.

Lasse

 

Pesto

Söndag 2 sept

Vi odlar basilika. Den italienska varianten, Genovese. Lättodlad, kraftig smak. Jättegod tillsammans med tomater, olivolja, mozzarellaost och mycket annat. Inte minst att göra hemgjord pesto av. Och nu är det bråttom. Så fort som SMHI andas ordet frostvarning så gäller det att skörda. Basilika blir kolsvart av den minsta lilla frostknäpp.

Nu har vi skördat i stora lass och stått vid köksbänken ett par kvällar. Inte blir det kanske så mycket av all härlig basilika. Men god är den och känslan av att äta egengjord pesto är extra bra!

Här är vår variant

  • En stor bunke med basilika blad (motsvarande kanske 8 krukor köpebasilika)
  • ca 4 stora krossade vitlöksklyftor
  • Några nypor salt (bättre att ta lite för lite – går att justera efteråt – beror på hur salt parmesanosten är)
  • 200g skålladmandel (har du råd med pinjekärnor är det godare, men mkt dyrare)
  • ca 4-6 dl olivolja av snäll typ
  • ca 4 dl riven parmesanost
  • Nymalen svartpeppar

Jag brukar dela upp satsen i två halvor. Svårt att få rum i matberedaren annars. Kör basilika, nötter, salt och vitlök i matberedaren. När det inte delar sig mera så späd med olivoljan. Det skall bli en trögflytande blandning som släpper lite från beredarskålens väggar. Ha i osten. Kör ett tag till, späd med mer olivolja. Det skall bli krämigt. Smaka av om det behövs mer salt samt ha i nymald svartpeppar.

Blanda ihop det du gjort i en skål. Njut av doften i köket och smaken. Jag brukar dela upp satsen och frysa in det i små plastpåsar. Underbart till pasta, till lamm och annan medelhavsinspirerad mat.

Lasse

Zucciniplättar

Söndag 5 aug, kväll

Vi odlar zuccini/squash i vår kompost. Tycker att det håller fukten på ett bra sätt samt att det ger oss gott om zuccini. Däremot har det varit lite enahanda att fräsa eller grilla zucciniskivor. Läste i Pascalidous bok om att göra plättar av det. Lite typ raggmunk. Efter lite anpassning av hennes recept blev det alldeles utmärkt. Vi har ätit det till grillat kött. På bilden till grillad kyckling.

Vår receptvariant

Vispa ihop en smet av:

  • 1-2 ägg
  • 1-2 dl crème fraiche
  • 1-2 dl vetemjöl
  • 2- 3 dl riven ost (gärna parmesan)
  • vitpeppar och salt efter behov

Mängden smet beror på mängden grönsaker, det behövs inte så mycket.

Riv zuccini och potatis grovt. Hälften var. Salta. Låt ligga och dra ut vätska. Hacka i en gul lök och några vitlökar Blanda och krama ut vätskan.

Lägg grönsaksblandningen i en bunke och slå i lite av smeten, rör om tills du tycker det blir lagom. Det går inte åt så mycket smet för att hålla ihop blandningen.

Lite olja i stekpannan, lägg i plättsmeten med en sked. Platta till lite. Ca fyra plättar får rum i vår stekpanna. Fräs till de får färg på varje sida. Kan hållas varma tills det är dags att äta. Tzatziki är gott till.

Lasse

Drinktilltugg

Söndag 22 juli, sen eftermiddag

Ett suveränt bra drinktilltugg är Ost- och sardellkex efter ett recept från Allt om Mat. Lättgjorda, lite vuxna i smaken (fast våra små barnbarn äter dem med förtjusning) och kan förberedas långt i förväg.

Till ca 30 kex

  • 2 dl vetemjöl
  • 120 g smör
  • 120 g cheddarost, riven
  • 6-8 sardellfiléer
  • 1/2 kryddmått cayennepeppar
  • 1 dl finstrimlade kärnfria svarta oliver (gärna Kalamata)

Blanda allt utom oliverna i en matberedare. Kör snabbt ihop en deg. Blanda i oliverna för hand. Forma till en avlång korv ca 3 cm i diammeter. Rulla in i bakplåtspapper. Lägg i kylen minst en timme. Kan ligga i kylen i flera dagar. Sätt ugnen på 200 grader. Skär degen i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

Passar jättebra till lite mousserande eller annat varma dagar, då det är extra gott med något lite saltare.

Lasse

Fast Food

Lördag 21 juli

Solen har återvänt och med dem våra salladstallrikar till lunch. Rota i kylskåpet efter diverse rester eller annat. Idag plockade jag GEM-sallad, ett par tomater och lite färsk basilika på grönsakslandet. I kylskåpet fanns lite kvarglömd hollandaisesås + lite, lite löjrom. Några kalla kokta rödbetor, en bit fetaost och en mozarellaost. Blandad tallrik. Javisst! Men arrangera med lite honung på fetaosten och rödbetan, olivolja på salladen. Lite flingsalt och krovkrossad svartpeppar. Allt ihopplockat på högst 10 min. Snacka om fast food. Livet behöver inte vara så kompliserat.

Lasse

PS Jag har snabbgravad en laxbit med skinn. Tänder grillen om en stund.

Skordhalia

16 juli 2012. Sen kväll

Gjode allvar av min tanke att laga den grekiska rätten Skordhalia till middag/kvällsmat. Det var onödigt gott! Minnen från varma semesterveckor, salt hav och evigt blå himmel. Sanden på badstranden som kunde vara så het att det inte gick att gå på den utan badskor.

För er som inte vet vad Skordhalia är för rätt så kanske man oftast kallar det för en vitlökssås. Ofta ser jag recept på att blöta upp dygnsgammalt bröd, krama ur vätskan och använda det som en bas. Jag gör den på potatis. Enklast kanske man kan likna min Skordhalia vid potatismos men, med en alldeles egen smak. Här följer min variant:

  • Koka 5-8 potatisar
  • Några vitlöksklyftor
  • Några matskedar vitvinsvinäger
  • Några deciliter olivolja av god kvalitet
  • Salt och peppar

Mosa de kokta potatisarna med en potatisstöt. Rör i någon/några deciliter olivolja för hand (använd ej matberedare – det blir lätt klisterkonsistens), pressa i vitlöksklyftorna, salta och peppra. Prova dig fram. Gör den ganska lös. Det skall smaka tydligt av både vitlök och vinäger. Det är balansen mellan smakerna som är det!

I Grekland tog vi ofta in det på en meze eller som förrätt. Serveras oftast kall i en låg vid skål med en oliv som dekoration.

Ikväll blev det lite ugnsbakad kyckling samt ungsbakade tomater som sällskap. Dessutom lyxade vi till det med en flaska grekiskt vin. Santorini Assyrtiko. Nr 2338. Kostar 99:- Passade oförskämt bra. Vinet finns i ordinarie sortimentet men i få butiker. Beställ så kommer det hem till ditt bolag på några dagar.

Smaklig måltid

Lasse

 

Sommarläsning

Kokböcker har vi mycket av även om vi inte längre köper så många. Recept går oftast snabbare och lättare att hitta på olika receptsajter. Köper jag kokböcker idag är det oftast sådana där det finns gott om berättelser om och kring matlagandet, landet, råvarorna, resan eller vad det nu kan vara.

Nyss köpte jag Alexandra Pascalidous kokbok Min stora feta grekiska kokbok. Utgiven 2010 av Bonnier fakta. Boken var på rea på rea och kostade mindre än ett glansigt månadsmagasin. Intressanta berättelser om Alexandras liv. Från en fattig uppväxt till en i grekland hyllad programledare. Dessutom en bra inblick i det grekiska folkets historia. Både i stort som i det vardagliga matlivet. Dessutom med bra bilder och bra tryck. Har varit en alldeles utomordentligt trevlig sommarläsning. Jag tror att jag till kvällen skall laga lite Skordalia (jag gör min på potatis) och minnas tillbaka till gamla grekiska semesterresor.

Lasse

 

Sommar är boxvinernas tid. Även om vädret mer inspirerar till glögg.

Här är i alla fall två favoritboxar just nu. Båda i beställningssortimentet. Om du inte redan är e-beställningskund hos Systembolaget är det hög tid. Praktiskt och enkelt och du får ett SMS när varan/varorna har kommit.

Den röda boxen Riscal 1860 är ett bra allroundvin. Spanskt och gjort på Tempranillodruvan. Det har inte lagrats på amerikanska ekfat vilket gör att den vanliga vaniljsmaken inte finns. Både att smutta på samt till mat om än inte alltför kraftig. Nr 72054 Pris 239:- Finns även som flaska – har aldrig provat det.

 

Den vita boxen Macon-Villages är en frisk, enkel bourgogne gjord på Chardonaydruvan men helt utan de blommiga tonerna eftersom vinet kommer från Frankrike. Finns även på flaska och smakar mycket bättre då. Men till sommarlätta vegetariska eller fiskrätter funkar det utmärkt samt till de som föredrar att smutta på vitt. Nr 74650. Pris 229:-

 

Vinboxar juli 2012

Lasse